Forskere kurerer grå stær i børn
Forskere har kureret 12 kinesiske børn for medfødt grå stær, som ellers ville have gjort dem svagtseende eller blinde. "Én af de største bedrifter indenfor den regenererende medicin," siger ekspert om den banebrydende stamcellebehandling.

Ca. 336.000 børn kom til verden med grå stær i 2015.
De risikerer et liv præget af stærkt reduceret syn eller total blindhed – men nu er der gode nyheder:
Et hold amerikanske og kinesiske forskere har givet 12 kinesiske børn under to år normalt syn med en ny slags stamcellebehandling af øjet.
”Det er én af de største bedrifter indenfor den regenererende medicin til dato (…) Det er videnskab, når det er bedst,” siger stamcelle-ekspert dr. Dusko Ilic fra King’s College London om resultatet, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature. **## Stamceller helbreder medfødt grå stær
Det sino-amerikanske forskerhold fra University of California og Sun Yat-sen University har vendt op og ned på måden at behandle medfødt grå stær på.
I stedet for at fjerne øjets linse og erstatte den med én af plastik, som man normalt gør for at behandle grå stær, har forskerne haft held med at reparere det skadede væv omkring linsen med kroppens egne stamceller.
HVAD ER MEDFØDT GRÅ STÆR?
SYGDOMMEN: Medfødt grå stær (kongenit katarakt) er en uklarhed i øjets linse, der skyldes uregelmæssigheder i det mønster af proteiner, linsen er bygget op af. Årsagerne er ukendte i halvdelen af tilfældene, men kan også skyldes infektioner under graviditeten, tidlig fødsel og nedarvede genfejl.