Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Grise redder menneskelunger

I et nyt forsøg har forskere brugt kroppen af en gris til at forbedre kvaliteten af donorlunger. Metoden kan sikre, at langt flere mennesker på venteliste får transplanteret nye lunger.

Overalt i verden er mennesker på venteliste til at modtage organer, fordi behovet er større end udbuddet. Problemet forværres af, at mange donororganer er i så dårlig stand, at lægerne ikke kan bruge dem.

Lunger er blandt de skrøbeligste organer. Når en lunge bliver udtaget af en donor, skal lægerne transplantere den ind i en modtager inden for få timer, fordi den hurtigt bliver svækket uden for kroppen.

Nu har forskere fra Columbia University i USA opfundet en metode, som både kan holde lungerne friske længere og bringe dem i bedre form. Idéen er ganske enkelt at lade en levende gris holde liv i lungerne.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Donorlunger låner grisens krop

En donorlunge kan holde sig længere og reparere sig selv, når den bliver koblet til blodkredsløbet i en bedøvet gris.

Grisen sørger for blodforsyningen

Slanger til og fra blodårer i grisens hals sender renset og næringsrigt blod gennem lungerne.

Respirator giver lungerne ilt

En respirator sørger for, at lungerne stadig forsynes med ilt, selvom de er uden for kroppen.

Døde områder vækkes til live

Efter 24 timer er døde hvide områder på lungerne blevet røde og kan igen optage ilt.

Forskerne foretog et forsøg med fem lunger, som var kasseret, fordi vævet i store områder ikke længere kunne optage ilt. Lungernes blodårer blev forbundet til halspulsåren på en bedøvet gris, som dermed fungerede som lungernes blodforsyning.

Donorlunger er ofte for dårlige til, at de kan transplanteres, men mange af dem kan reddes, hvis de forbindes til en grisekrop i et døgn.

© Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Blodet fra grisen blev undervejs til lungerne tilført stoffer, som dæmper immunforsvaret, for at lungevævet ikke skulle reagere mod det. Samtidig sørgede en respirator for at forsyne lungerne med ilt.

Blev kureret på et døgn

Efter 24 timer var organerne som forvandlet. Hvide områder, som tidligere ikke optog ilt, var blevet sundt røde, og vævets struktur og iltoptagelse var blevet så god, at lungerne ville være gode nok til transplantation.

Forvandlingen af lungerne ses tydeligt – fra behandlingen begynder (tv.), efter 12 timer (i midten) og efter 24 timer (th.).

© Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Før det kan ske, skal flere forsøg sikre, at der ikke er risiko for overførsel af skadelige stoffer fra gris til lunger. Hvis forsøgene går godt, og metoden kommer i brug, vil den øge antallet af brugbare lunger væsentligt.

I dag er kun 28 procent af donorlungerne i USA gode nok til transplantation. Forskerne bag den nye teknik anslår, at den kan tredoble det tal.