ORGANER

Grise skal i fremtiden levere nyrer, levere og hjerter til døende patienter.

© Karen Kasmauski/Getty Images

Gensplejsede grise skal tryne organmanglen

Menneskeorganer udruget i gensplejsede svin kan revolutionere fremtidens organtransplantation. Grisefarme, der leverer organer til døende patienter, kan blive til virkelighed inden for ti år.

Forskere har for første gang fået stamceller fra et menneske til at gro i et grisefoster. Forsøget baner vejen for, at vi i fremtiden kan gro menneskeorganer i grise.

Men forskerne har også en anden metode, der inden for få år kan løse organmanglen. De avler grise, hvis gener er ændret, så grisenes organer kan sættes ind i mennesker uden problemer.

Forskerne tester organer på aber

I spidsen for forskningen står biotek-virksomheden Revivicor. De har fjernet de gener i grisen, som ellers ville gøre os syge, når vi fik opereret grisens organer ind i kroppen.

Firmaet rapporterede i 2015, at de havde erstattet en bavians nyrer med en gensplejset grisenyre, og bavianen havde overlevet i 136 dage.

Året før havde de sat et grisehjerte ind i bugen på en bavian, uden at abens immunforsvar reagerede. De er nu i gang med at afprøve, om bavianen vil overleve, hvis de fjerner dens eget hjerte og sætter grisens ind i stedet.

Enorme grisefarme skal levere organer

Revivicor mener, at de er klar til at teste deres griseorganer på mennesker inden for ti år. De har allerede opkøbt et stort stykke land i North Carolina, USA, som skal huse en enorm grisefarm.

Grisefarmen skal hvert år producere 1000 organer, der kan leveres direkte til dødeligt syge patienter på hospitalerne.