Gensplejsede grise skal tryne organmanglen

Menneskeorganer udruget i gensplejsede svin kan revolutionere fremtidens organtransplantation. Grisefarme, der leverer organer til døende patienter, kan blive til virkelighed inden for ti år.

ORGANER

Grise skal i fremtiden levere nyrer, levere og hjerter til døende patienter.

© Karen Kasmauski/Getty Images

Forskere har for første gang fået stamceller fra et menneske til at gro i et grisefoster. Forsøget baner vejen for, at vi i fremtiden kan gro menneskeorganer i grise.

Men forskerne har også en anden metode, der inden for få år kan løse organmanglen. De avler grise, hvis gener er ændret, så grisenes organer kan sættes ind i mennesker uden problemer.

Forskerne tester organer på aber

I spidsen for forskningen står biotek-virksomheden Revivicor. De har fjernet de gener i grisen, som ellers ville gøre os syge, når vi fik opereret grisens organer ind i kroppen.

Firmaet rapporterede i 2015, at de havde erstattet en bavians nyrer med en gensplejset grisenyre, og bavianen havde overlevet i 136 dage.

Året før havde de sat et grisehjerte ind i bugen på en bavian, uden at abens immunforsvar reagerede. De er nu i gang med at afprøve, om bavianen vil overleve, hvis de fjerner dens eget hjerte og sætter grisens ind i stedet.

Enorme grisefarme skal levere organer

Revivicor mener, at de er klar til at teste deres griseorganer på mennesker inden for ti år. De har allerede opkøbt et stort stykke land i North Carolina, USA, som skal huse en enorm grisefarm.

Grisefarmen skal hvert år producere 1000 organer, der kan leveres direkte til dødeligt syge patienter på hospitalerne.