Læge vil give mand ny krop

En invalid mand vil i 2017 lade sig ’halshugge’ for at få en ny, velfungerende krop. Ingen har før forsøgt at flytte et hoved over på en anden krop, men kirurgen bag denne hovedtransplantation mener, at teknologien er moden.

Hovedtransplantation

I en 36 timer lang operation skal 100-150 læger og sygeplejersker skære hovedet af en invalid mand og flytte det over på en velfungerende krop.

Kritikere mener, at nerverne i rygmarven vil lide permanent skade, så patienten bliver lam. Men kirurgen bag idéen ignorerer advarslerne: Den vovede hovedtransplantation skal finde sted i 2017, og hoveddonoren sidder allerede klar i kulissen.

En ny krop er sidste udvej

Patienten, der har sagt ja til at være hoveddonor, er en 30-årig russisk computerekspert ved navn Valery Spiridonov.

Hans lider af en sjælden arvelig sygdom kaldet spinal muskulær atrofi (SMA type 1). Sygdommen gør ikke kroppen lam i traditionel forstand, men svækker i stedet musklerne, så personen aldrig kommer til at gå eller stå.

Værst er det dog, at også vejrtrækningsmusklerne svækkes, så personen til sidst kvæles.

Valery Spiridonov er langsomt ved at dø, og derfor har han truffet den drastiske beslutning at skille sig af med sin forkrøblede krop.

Hovedtransplantation kræver hurtige hænder

For at skåne nerverne vil kirurgerne skære nervebundtet i rygmarven over med en ekstremt tynd kniv.

Desuden vil de bruge en helt specielt lim til at forbinde nerverne igen, så hovedet og den nye krop kommer til at fungere sammen.

Hvad mener du? Er transplantationen hovedløs eller forsvarlig?

Kirurger har længe transplanteret både arme og ben fra døde over på folk, der enten er syge eller er kommet til skade.

Men er hovedet og kroppen en anden sag? Mener du, at det er forsvarligt at flytte et hoved over på en ny krop? Eller er det uetisk?