Shutterstock
Mand i kunstig koma

Hvad er kunstig koma?

Man hører indimellem, at læger lægger en patient i kunstig koma. Hvordan foregår det egentlig? Og hvordan hjælper det patienten?

Hvad er kunstigt koma?

Kunstig koma er en ekstrem form for totalbedøvelse, hvor lægerne stort set sætter hjernen ud af funktion, så at patienten hverken kan bringes til bevidsthed eller kan reagere på nogen påvirkninger.

Hjerterytme, blodtryk og åndedræt må under en kunstig koma opretholdes mekanisk eller ved hjælp af lægemidler.

En patient kan lægges i kunstig koma ved hjælp af bedøvelsesmidler eller ved nedkøling til en kropstemperatur på omkring 33 grader. Tilstanden er reversibel, hvilket betyder, at lægerne kan bringe patienten ud af komaen ved at indstille behandlingen.

Kunstig koma giver hjernen ro

Kunstig koma er altså en meget kontrolleret proces, der giver hjernen ro, og det kan i mange tilfælde være nyttigt.

Ligesom kroppens andre dele har brug for hvile til at komme sig efter en skade, skal hjernen også have ro for at kunne udbedre ødelæggelserne.

Skader der kræver kunstigt koma kan fx være opstået efter manglende iltforsyning i forbindelse med en drukneulykke eller en blodprop, forhøjet tryk i hjernen efter et voldsomt slag mod hovedet eller en kemisk ubalance i hjernens nerveceller efter en overdosis narkotika.

Naturlig koma kan forlænges til kunstig koma

Ofte vil man helt af sig selv gå i koma efter sådanne alvorlige ulykker, fordi hjernen skades så voldsomt, at den ikke længere kan fungere normalt.

I mange tilfælde er det faktisk bedre for patienten, hvis hjernen forbliver i koma og dermed har fred til at komme sig efter skaderne.

Hvis patienten vågner for tidligt, skal hjernen nemlig bruge en masse energi og ressourcer på at forholde sig til sanseindtryk, bevidste tanker og muskelbevægelser. Det kan forlænge helingsprocessen og i nogle tilfælde helt forhindre, at hjernen kommer sig efter skaderne.

Hjerne i kunstig koma

Her ses skanninger af en hjerne, der er ved normal bevidsthed (tv.), minimal bevidsthed (midten) og i koma (th.)

Hvis lægerne skønner, at det bedste for en patient, der allerede er i koma, er at holde hjernen helt i ro, kan de altså vælge at forhindre opvågning ved at lægge patienten i kunstig koma.

Når situationen senere – det kan være efter dage, uger eller måneder – vurderes at være under kontrol, kan behandlingen, der har frembragt det kunstige koma, ophæves igen.

Der er imidlertid ingen garanti for, at patienten i så fald vågner op til bevidsthed igen.

Hvis hjerneskaderne har været af en meget alvorlig karakter, kan den naturlige koma nemlig fortsat holde hjernen lammet.