Shutterstock
Stomipose

Hvad er stomi?

Jeg har set folk i svømmehallen med en pose på maven og hørt, at de har fået en stomi. Men hvad er en stomi, og hvorfor har nogle brug for det?

En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen og maveskindet ind til de indre organer. De fleste stomier fører ind til tarmene og skaber en passage, hvor afføring kommer ud.

Enkelte stomier foretages for at få urinen ud ad en anden vej end gennem blæren. Lægerne vælger fx at udføre en stomi, når en del af patientens tarmsystem er midlertidigt eller permanent ude af funktion.

Midlertidige stomier benyttes fx, hvis en del af tarmen har behov for at hvile, inden den sys sammen igen. Permanente stomier kan være løsningen, hvis en del af tarmen må bortopereres.

Ved fx tarmkræft, permanent betændelse eller medfødte misdannelser kan en stomi være den eneste løsning.

Afføringen, der kommer ud gennem stomien, opsamles normalt i en såkaldt stomipose, der kan tømmes. Posen er udstyret med en ventil, der lukker overskydende luft ud, og nogle gange med et filter til at forhindre lugtgener.

I stedet for stomiposen vælger nogle stomiopererede at tømme tarmen ved at skylle den hver anden dag. Det er dog kun en mulighed for dem, der har en såkaldt kolostomi – en stomi udført på tyktarmen.

På grund af risikoen for afføring eller urin på huden er det vigtigt at pleje huden omkring stomien omhyggeligt for at undgå skader.

For yderligere at passe på stomien vælger nogle motionister og sportsfolk at beskytte stomien med et støttende bælte, men når stomien er anlagt og helet, kan den holde til det meste.

Den amerikanske fodboldstjerne Rolf Benirschke fik udført en stomi på grund af blødende tyktarmsinflammation og spillede derefter yderligere syv år i den barske NFL-liga.