Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Trevor Cole on Unsplash
Medicin - Medicinsk teknologi

Kan frøer bruges som graviditetstest?

I 1940’erne og 1950’erne blev den afrikanske sporefrø Xenopus laevis brugt på mange hospitaler i Europa og USA til at lave nogle af de første pålidelige graviditetstest. I 1930’erne opdagede forskerne nemlig, at urin fra gravide kvinder kunne få sporefrøhunnen til at lægge tusindvis af æg. En af de fysiologiske ændringer, der sker med kvinden under graviditeten, er, at blod og urin begynder at indeholde hormonet gonadotropin. Det udskilles fra moderkagen og det tidlige fosteranlæg for bl.a. at forhindre, at kvinden udstøder fosteret og har ægløsning under graviditeten. Det var også gonadotropin, der fik frøerne til at lægge æg. Efter mange afprøvninger blev sporefrøen grundlaget for en graviditetstest. Her injicerede lægerne urin fra kvinder i frøen og holdt øje med, om den inden for 24 timer gav sig til at lægge æg. Hvis det skete, var kvinden med stor sandsynlighed gravid. Under testen i laboratoriet skulle man selvfølgelig være omhyggelig med, at det ikke var naturlige fak-torer, som udløste æglægningen hos frøerne. I 1960’erne blev frøerne afløst af graviditetstest baseret på kemiske analyser. Men det var stadig gonadotropin, som var basis for de fleste testtyper – også dem, vi bruger i dag.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul