Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medicin - Medicinsk teknologi

Kræftramt kvinde frosset ned

Kina har for første gang nedkølet en kvinde til 196 minusgrader i flydende nitrogen. Forskere håber, at de kan tø hende op, når vi har fundet en kur mod lungekræft

2000 liter flydende nitrogen. Det er gravpladsen for kinesiske Zhan Wenlia. Hun er den første i Kina, der har givet forskere lov til at fryse hendes krop.

Hun håber, videnskaben en dag når så langt, at en nyt hold forskere kan genoplive hende og kurere den lungekræft, der slog hende ihjel.

Hjernen lever videre

Zhan er ikke den eneste. Flere hundrede amerikanere har ladet forskere sænke deres legeme i flydende nitrogen – selvom ingen endnu er genoplivet.

Kryokonservering bygger på en viden om, at de enzymer, der nedbryder kroppen, når vi dør, stopper ved meget lave temperaturer.

De firmaer, der tager sig betalt for proceduren, forsøger at køle cellerne i kroppens organer så tidligt som muligt, så de ikke når at blive nedbrudt.

Så snart hjertet stopper med at slå, begynder kryoteknikerne at fodre hjernens celler med ilt, så de ikke dør. Vi kan have hjerneaktivitet i mange minutter efter, hjertet stopper.

Cellerne kan splintre

Kryoteknikere sprøjter en kemisk cocktail af konserveringsmidler ind i dine årer. Fx kan stoffer som glycerol sikre, at der ikke dannes iskrystaller i organerne.

De smider dig ikke direkte i flydende nitrogen, da det ville få vandet i kroppens celler til at fryse og udvide sig, så cellerne splintrer.

Derfor køles kroppen først til ca. 130 minusgrader, når den er fyldt med beskyttende kemikalier. Og sænkes så – med hovedet nedad – i en enorm metaltank med flydende nitrogen.

Det tog 55 timer at nedkøle cellerne i Zhans krop til de -196 grader hun nu flyder i.

Læs også:

Kroppen

Slankekure: Her er videnskabens dom

10 minutter
Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul