Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slange med gifttænder

Kunstig slangegift skal revolutionere modgift

Forskere har for første gang skabt funktionsdygtige slangekirtler i et laboratorie. Det er et gennembrud, der kan få stor betydning for udviklingen af ny medicin og ikke mindst de mange hundrede tusinde mennesker, der hvert år bliver dødeligt bidt af en giftslange.

Shutterstock

Hver år bliver 2,7 millioner mennesker bidt af en giftslange. Op mod 138.000 ofre dør af deres bid, mens tre gange så mange får livsvarige mén i form af fx amputationer.

De mange dødsfald og invaliderende skader skyldes en vifte af forskellige udfordringer, hvoraf en af de helt store ligger i produktionen af modgift.

For selvom det er muligt at lave modgift til de fleste slangebid, så er selve processen omfattende og dyr. Derfor er det kun få steder, der har kapacitet, kompetencer og midler til at udføre det krævende arbejde, og det betyder, at udbud ofte har svært ved at følge den store efterspørgsel.

Men det kan et nyt gennembrud nu lave om på. Forskere fra Utrecht University i Holland har for første gang formået at gro funktionsdygtige miniature-slangekirtler i en petriskål.

Sådan producerer man modgift i dag

Det er en kompliceret og længere proces at lave modgift til slangebid. Metoden har da heller ikke ændret sig meget siden det 19. århundrede.

Køligt slangevæv bliver til kunstige kirtler

Forskerne har skabt de små giftkirtler gennem en forholdsvis ny teknologi, hvor stamceller fra udvalgt væv mikses med næringsstoffer og over tid udvikler sig til et lille mini-organ, et såkaldt organoid.

Metoden har tidligere været brugt til at skabe mini-hjerner og mini-lunger med stamceller fra mennesker og mus.

Forskerne vidste dog ikke, hvordan slange-stamceller så ud, og af samme årsag var det umuligt at isolere dem. Derudover kræver celler fra koldblodet reptiler også nogle andre vækstvilkår end celler varmblodet mus og mennesker.

Derfor var der fra start stor usikkerhed om, hvorvidt metoden overhovedet kunne bruges på slanger.

Men ved blot at sænke temperaturen begyndte den lille prøve af slange-kirtlevæv at dele sig og forme strukturer - og det endda i en sådan hast, at prøven måtte deles op i flere petriskåle efter bare én uge.

Mini-kirtlerne begyndte også at producerer giftstoffer, såkaldte toksiner, i små hvide blærer. Og nærmere undersøgelser afslørede, at de kunstige toksiner stort set var identiske til dem, der findes i levende slanger.

Indtil videre har forskerne lavet mini-kirtler af i alt otte forskellige slangearter.

Kunstig slangegift

De kunstige giftkirtler set igennem et mikroskop.

© Ravian van Ineveld/Princess Máxima Center

Hurtigere udvikling af modgift og medicin

Selvom de kunstige giftkirtler kun er én millimeter brede, kan de have stor betydning.

En bedre adgang til slangetoksiner vil først og fremmest gøre det nemmere og billigere at producere modgift. Det håber forskerne kan øge produktionen og nedsætte antallet af dødsfald og skader.

Derudover kan den kunstige slangegift også hjælpe i udviklingen af ny medicin til forskellige sygdomme.

Et særligt enzym fra den brasilianske hugorm bruges allerede i dag til at nedsætte risikoen for hjertesvigt efter hjerteanfald, og flere forskningsprojekter har allerede den farlige gift i søgelyset til behandling af alt fra kræft til blodpropper.

Ved at kunne masseproducere giftstofferne i et laboratorie, kan der sættes ekstra skub i den videre udvikling - og måske kan naturens dødelige cocktails ende med at redde millioner.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul