Kunstigt øje giver blind kvinde synet tilbage

Takket været ny medicinteknologi har britiske Rhian Lewis genvundet noget af sit syn. Et indopereret implantat opfanger lys og omsætter det til elektriske signaler, som bliver sendt videre til hjernen.

kunstigt øje giver kvinde syn tilbage

I næsten seks år har Rhian Lewis været ude af stand til at se, hvad klokken er – eller bare at se i det hele taget. Men efter at have gennemgået en banebrydende øjenoperation på John Radcliffe Hospital i Oxford har den britiske kvinde fået synet igen.

Synet er langtfra perfekt, men bare at kunne ane omgivelserne er som et mirakel for Rhian Lewis, som er plaget af en uhelbredelig øjensygdom, retinitis pigmentosa, hvor nethindens synsceller gradvist ødelægges, så hun til sidst bliver blind.

Før operationen havde Rhian Lewis været komplet blind på højre øje, mens synet på venstre øje var minimalt.

Chip opfanger lyset

En lille indopereret chip omsætter det lys, øjet opfanger, til elektriske signaler, som bliver sendt videre til hjernen.

|

Chippen erstatter ødelagte synsceller

Ved indgrebet fik kvinden indopereret en mikrochip – et såkaldt bionisk øje – bagest i højre øje.

Chippen erstatter de ødelagte synsceller og er forbundet med en lille strømforsyning, som er placeret under huden bag øret.

Allerede efter få uger havde Rhian Lewis’ hjerne lært at tolke signalerne fra chippen og omsætte dem til meningsfulde former.

Flere blinde får synet tilbage

Forskere verden over er i fuld gang med at udvikle diverse behandlinger, der skal give blinde synet tilbage.

Nogle forskere har eksempelvis udviklet en elektronisk nethinde, der kan erstatte en skadet nethinde.

Læs om flere spændende opfindelser, der kan give blinde synet tilbage her: