Læger vil suge hjerneblødninger ud

Et tungt maskingevær rettet mod patientens hoved. Sådan ser lægernes nye legetøj ud. Men våbnet peger mod hjerneblødninger og kan redde op mod en million mennesker hvert eneste år.

clot suction

Når et blodkar brister i hjernen, og trykket fra det udstrømmende blod lammer de sarte nerveceller, har lægerne kun få timer at handle i.

Chancerne for at overleve en hjerneblødning er i dag kun 60 procent, men selv hvis patienten er blandt de heldige, er risikoen for permanente hjerneskader stor. Hidtil har lægerne manglet en hurtig og effektiv metode til at lette trykket i hjernen. Men nu står et hold amerikanske læger klar med et apparat, der på kort tid kan fjerne helt op til 92 procent af den farlige blodansamling.

Det nye apparat fungerer som en slags støvsuger, der forsigtigt suger blodet op gennem et lille hul i hjerneskallen.

Flere andre forskere har tidligere forsøgt noget tilsvarende, men er strandet, hver gang de skulle styre røret frem til blodansamlingen. Her ødelagde de enten vitale dele af hjernen eller fik ikke røret rundt i alle afkroge af blodansamlingen. Takket være en unik konstruktion kan røret i det nye apparat imidlertid køre rundt om hjørner, så det når sikkert frem til blodansamlingen. Herefter går en pumpe i gang med at suge blodet ud gennem røret.

Forskerne har foreløbig afprøvet apparatet på virtuelle patienter i form af en hjerneskal af plastic fyldt med hjernemasse af gelatine og en blodansamling af rød gelé.