Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

clot suction
Medicin - Medicinsk teknologi

Læger vil suge hjerneblødninger ud

Et tungt maskingevær rettet mod patientens hoved. Sådan ser lægernes nye legetøj ud. Men våbnet peger mod hjerneblødninger og kan redde op mod en million mennesker hvert eneste år.

Når et blodkar brister i hjernen, og trykket fra det udstrømmende blod lammer de sarte nerveceller, har lægerne kun få timer at handle i.

Chancerne for at overleve en hjerneblødning er i dag kun 60 procent, men selv hvis patienten er blandt de heldige, er risikoen for permanente hjerneskader stor. Hidtil har lægerne manglet en hurtig og effektiv metode til at lette trykket i hjernen. Men nu står et hold amerikanske læger klar med et apparat, der på kort tid kan fjerne helt op til 92 procent af den farlige blodansamling.

Det nye apparat fungerer som en slags støvsuger, der forsigtigt suger blodet op gennem et lille hul i hjerneskallen.

Flere andre forskere har tidligere forsøgt noget tilsvarende, men er strandet, hver gang de skulle styre røret frem til blodansamlingen. Her ødelagde de enten vitale dele af hjernen eller fik ikke røret rundt i alle afkroge af blodansamlingen. Takket være en unik konstruktion kan røret i det nye apparat imidlertid køre rundt om hjørner, så det når sikkert frem til blodansamlingen. Herefter går en pumpe i gang med at suge blodet ud gennem røret.

Forskerne har foreløbig afprøvet apparatet på virtuelle patienter i form af en hjerneskal af plastic fyldt med hjernemasse af gelatine og en blodansamling af rød gelé.

Læs også:

Kroppen

7 grunde til at elske din kropsbehåring

2 minutter
Sundhed

Derfor må du ikke drikke saltvand

2 minutter
Sådan undgår du hedeslag
Vejret

5 tip til at undgå hedeslag

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul