De pyskedeliske stoffer, der bl.a. findes LSD og svampe, har i flere årtier haft lægernes opmærksomhed. De særlige stoffer kan nemlig påvirke vores bevidsthed, og tidligere medicinske forsøg har vist, at især svampestoffet psilocybin kan virke dæmpende på en række sindslidelser som fx angst og svær depression.
233 patienter fra 10 forskellige lande i Europa og Nordamerika har deltaget i en omfattende undersøgelse af psykedelisk terapi, der blev foretaget af lægemiddelvirksomheden Compass Pathways.
Patienterne fik hver én dosis psilocybin, det psykoaktive stof i såkaldte magiske svampe, der blev givet under vejledning af en samtaleterapeut.
I gruppen der fik den højeste dosis, 25 mg, oplevede 29,1 pct en markant bedring i deres sindslidelse allerede dagen efter, og bedringen fortsatte tre uger efter. 24,1 pct af patienterne oplevede fortsat en bedring hele 12 uger efter.
Compass Pathways har anvendt et patenteret koncentrat af psilocybin, og selskabet håber på tilladelse til at fortsætte til fase 3-forsøg snarest.
Undersøgelsen er endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, men de positive resultater stemmer overens med lignende kliniske forsøg fra de seneste år, hvor forskere behandler mentale lidelser som stress, angst og depression med bevidsthedsudvindende stoffer.
Psilocybin stækker sanserne
Psilocybin er effektivt, fordi det går ind og ændrer hjerneaktivitet.
Når psilocybin trænger ind i hjernen, mindskes blodgennemstrømningen i dele af pandelappen, mellemhjernen og i thalamus, som sender sanseinformationer til hjernebarken.