Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

paddo's

Magiske svampe kan være kuren mod svær depression

Forskere har længe været interesseret i det psykedeliske svampestof psilocybin, da det kan ændre hjerneaktivitet og virke dæmpende på forskellige sindslidelser. Nu peger en mindre undersøgelse på, hvilken effekt psilocybin kan have på kliniske depressioner.

Shutterstock

De pyskedeliske stoffer, der bl.a. findes LSD og svampe, har i flere årtier haft lægernes opmærksomhed. De særlige stoffer kan nemlig påvirke vores bevidsthed, og tidligere medicinske forsøg har vist, at især svampestoffet psilocybin kan virke dæmpende på en række sindslidelser som fx angst og svær depression.

Nu viser en mindre klinisk undersøgelse fra John Hopkins University i USA, hvor markant den effekt er. I undersøgelsen fik 24 personer med klinisk depression behandling med psilocybin, og resultatet var over alt forventning:

  • Fire uger inde i behandlingen oplevede 71 procent en halvering i deres symptomer
  • En måned efter behandlingen oplevde 50 procent stadig bedring
  • Psilocybin gav færre bivirkninger end antidepressiv medicin og bedøvende medicin. Enkelte personer oplevede moderat hovedpine og såkaldte 'emotionelle øjeblikke', men ingen situationer der kunne anses som farlige.

Forskerne har fulgt forsøgspersonerne i et år og vil snart offentliggøre, hvilken effekt psilocybin har haft på den lange bane.

Psilocybin stækker sanserne

Psilocybin er effektivt, fordi det går ind og ændrer hjerneaktivitet.

Når psilocybin trænger ind i hjernen, mindskes blodgennemstrømningen i dele af pandelappen, mellemhjernen og i thalamus, som sender sanseinformationer til hjernebarken.

Hjerneområder - thalamus, mellemhjernen og pandelapperne

Thalamus og hypothalamus er en del af mellemhjernen (tv.), mens pandelapperne sidder i hver side af hovedet (th.)

© Shutterstock

Resultatet er reduceret samspil mellem hjernedelene, hvilket skaber en ændret bevidsthedstilstand, som minder om effekten af LSD, men med færre hallucinationer.

Ændringerne kortslutter tilsyneladende negative tvangstanker og kan derfor kurere lidelser som angst, depression og afhængighed.

Tidligere forsøg viser bedring

Tidligere medicinske forsøg med psilocybin har også vist, at patienter oplever en bedring af deres symptomer - endda flere år efter deres behandling.

I et forsøg på New York University har 80 kræftpatienter med angst og depression fået psilocybin over to omgange med henholdsvis høj og lav dosis uden at vide, hvilken dosis de fik hvornår. Under forsøget lå de på en briks med bind for øjnene og lyttede til musik.

Forsøget viste, at psilocybinindtaget førte til et øjeblikkeligt og markant fald i depressions- og angstniveau samt fjernede humørsvingninger. I stedet steg forsøgspersonernes optimisme og evne til at værdsætte livet og se døden i øjnene.

Et halvt år efter eksperimentet havde 80 procent af deltagerne stadig en positiv sindstilstand.

Svampestof fjerner angst

I medicinske forsøg spiser deltagerne ikke svampe, men sluger en pille med ren psilocybin. Stoffet fjerner de ekstra receptorer i hjernen, som er årsag til angst og depression.

Læs også:

Medicinsk teknologi

Mobilapp afslører, om du har covid-19

9 minutter
Brystkræft
Kræft

Kvinder har skjult våben mod brystkræft

1 minut
Medicinsk teknologi

Forskere vil give blinde synet igen

14 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul