Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

paddo's

Magiske svampe kan være kuren mod svær depression

Flere forsøg har vist, at det psykedeliske svampestof psilocybin har særlige angstdæmpende egenskaber. Derfor har den amerikanske lægemiddelstyrrelse FDA nu valgt at fremskynde videre forskning og forsøg for anden gang i år. Håbet er, at psilocybin kan bruges til behandling af alvorlig depression og angst.

Shutterstock

De pyskedeliske stoffer der findes LSD og svampe har i flere årtier haft lægernes opmærksomhed. De særlige stoffer kan nemlig påvirke vores bevidsthed og tidligere medicinske forsøg har vist, at især svampestoffet psilocybin virker dæmpende på en række sindslidelser som fx angst og svær depression.

Psilocybin bliver endnu ikke brugt i praksis - men det kan snart ændre sig.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA har nemlig for anden gang i år anerkendt psilocybin-behandling som såkaldt 'breakthrough therapy'. Det betyder, at det farmaceutiske firma bag udviklingen af psilocybin-behandling kommer i et særligt forløb, hvor alt fra kliniske forsøg til udvikling af medicin fremskyndes i forhold til den normale procedure.

Den særlige anerkendelse fra FDA sker kun, når det vurderes, at en ny behandlingsform kan tilbyde markant bedre resultater end de eksisterende.

Psilocybin stækker sanserne

Psilocybin er effektivt, fordi det går ind og ændrer hjerneaktivitet.

Når psilocybin trænger ind i hjernen, mindskes blodgennemstrømningen i dele af pandelappen, mellemhjernen og i thalamus, som sender sanseinformationer til hjernebarken.

Hjerneområder - thalamus, mellemhjernen og pandelapperne

Thalamus og hypothalamus er en del af mellemhjernen (tv.), mens pandelapperne sidder i hver side af hovedet (th.)

© Shutterstock

Resultatet er reduceret samspil mellem hjernedelene, hvilket skaber en ændret bevidsthedstilstand, som minder om effekten af LSD, men med færre hallucinationer.

Ændringerne kortslutter tilsyneladende negative tvangstanker og kan derfor kurere lidelser som angst, depression og afhængighed.

Tidligere forsøg viser bedring

Tidligere medicinske forsøg med psilocybin har vist, at patienter oplever en bedring af deres symptomer - endda flere år efter deres behandling.

I et forsøg på New York University har 80 kræftpatienter med angst og depression fået psilocybin over to omgange med henholdsvis høj og lav dosis uden at vide, hvilken dosis de fik hvornår. Under forsøget lå de på en briks med bind for øjnene og lyttede til musik.

Forsøget viste, at psilocybinindtaget førte til et øjeblikkeligt og markant fald i depressions- og angstniveau samt fjernede humørsvingninger. I stedet steg forsøgspersonernes optimisme og evne til at værdsætte livet og se døden i øjnene.

Et halvt år efter eksperimentet havde 80 procent af deltagerne stadig en positiv sindstilstand.

Svampestof fjerner angst

I medicinske forsøg spiser deltagerne ikke svampe, men sluger en pille med ren psilocybin. Stoffet fjerner de ekstra receptorer i hjernen, som er årsag til angst og depression.

Læs også:

Medicinsk teknologi

Ecstasy og virtual reality kurerer depression

12 minutter
Medicinsk teknologi

Elektrochok gennem tiden: Fra straf til mirakelkur

3 minutter
Crispr
Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: CRISPR er nu brugt direkte i menneskekroppen for første gang

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul