Yoonho Kim et al./MIT

Magnetisk orm fjerner blodpropper i hjernen

En ny robot kan krybe ind i områder af hjernen, lægerne ikke kan nå. Målet er at fjerne blodpropper, som ellers ville være livstruende.

En blodprop i hjernen kan føre til svære hjerneskader og være dødelig, hvis den ikke behandles hurtigt.

Undersøgelser viser, at når blodproppen fjernes inden for 90 minutter, øges patientens overlevelseschancer dramatisk.

Men det er en vanskelig proces, som kræver, at kirurgen fører et kateter gennem blodårerne, som kan levere opløsende medicin til stedet eller direkte fjerne blodproppen ved at trække eller suge den ud.

Nu får kirurgen snart et nyt værktøj i hænderne. Robotingeniører ved Massachusetts Institute of Technology i USA har udviklet en “robotorm”, som kan nå ind i sværttilgængelige blodårer i hjernen.

Ved hjælp af magnetisme styrer forskerne ormen gennem hjernemodellen.

Mikrolæge kan mindske risikoen for hjerneskade

Ormen føres ind gennem årerne ligesom et kateter, men kan styres udefra ved hjælp af magneter, så den ikke støder ind i årevæggene og fremkalder hjerneblødninger.

Robotormen er kun 0,6 mm i diameter og består inderst af en kerne af nikkel og titanium, som sikrer, at den svinger tilbage til sin udgangsposition, når den ikke er under påvirkning af magneter.

Uden om kernen ligger et lag gummi, som er blandet med magnetiske partikler. Yderst er ormen beklædt med en såkaldt hydrogel, som får den til at glide nemt gennem blodårerne.

Robotorm styres af magnetisme

Med magnetisk påvirkning udefra kan læger styre en kunstig orm rundt i hjernens snævre blodårer. Det sikrer, at ormen ikke støder ind i årevæggene og fremkalder hjerneblødninger.

© Yoonho Kim et al./MIT

Ormen er fuld af mikromagneter

Robotormen er fyldt med magnetiske partikler. De virker som små stangmagneter, der alle vender samme vej.

© Yoonho Kim et al./MIT

Magnetfelt sætter kursen

Når ormen møder et magnetfelt, bøjes den mod feltets nordpol. Når feltet forsvinder, retter ormen sig ud igen.

Forskerne har foreløbig afprøvet robotormen i en model af en hjerne, hvor blodårerne er lavet af glas.

Næste skridt er at afprøve den i hjerner udtaget af døde mennesker.

Forskerne mener, den magnetiske styring åbner mulighed for, at kirurger i fremtiden kan behandle patienter på afstand, så indgrebet kan ske endnu hurtigere, og risikoen for varige hjerneskader dermed bliver mindre.