Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nanorobot body
Medicin - Medicinsk teknologi

Nanorobotter bliver fremtidens læger

Snart er nanorobotter klar til at gå i krig mod bakterier, kræft og andre sygdomme. Forskerne har allerede designet indholdet i deres medicinske værktøjskasse, og nu er de gået i gang med at udvikle motorer og navigationsudstyr.

Langt de fleste sygdomme opstår på grund af fejl i en celle eller i en af cellens bittesmå bestanddele. Derfor er det helt ude af proportioner, når kirurger opererer med skalpeller og tange, der er en million gange større end de syge celler.

Forskerne har derfor længe drømt om at operere og dosere medicin dybt i kroppen, direkte på det syge væv. Med den nyeste forskning i nanorobotter ser drømmen ud til snart at blive til virkelighed.

Nanorobot lapper blodårer

Forskerne har blandt andet udviklet gribetangsrobotter, som kan holde fast i en blodprop, mens andre nanorobotter skærer den væk. Og nanorobotter, som kan lappe huller i blodårer ved at kaste et selvklæbende net ud.

Jetmotor i nanostørrelse

Udviklingen af bittesmå motorer, som kan give nanorobotter fremdrift, er også i fuld gang. Et bud er en jetmotor, der bruger brintoverilte som brændstof.

Motoren spalter brintoverilte til vand og ilt, så tusindvis af små luftbobler presses ud gennem nanorakettens hale. På den måde kan nanorobotten skyde op til to mm i sekundet – tager man størrelsen i betragtning, svarer det til en bil, der kører ca. 600 km/t.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

91 minutter
Medicinsk teknologi

FRA ARKIVERNE: Hjertepatienter havde ikke en chance før 1953

4 minutter
Medicinsk teknologi

FRA ARKIVERNE: Slut på patienters smertehelvede

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul