Nedkøling redder fodboldspiller fra at blive lam

Et frontalt sammenstød med en modspiller rev den amerikanske fodboldspiller Kevin Everetts rygrad over. Men hurtig nedkøling reddede ham fra et liv i kørestol.

David J. Phillip/AP/Ritzau Scanpix

Under en kamp i National Football League i 2007 stødte den amerikanske fodboldspiller Kevin Everett frontalt ind i en modspiller og fik rygraden revet over i nakken. Han var lammet fra skuldrene og ned.

Straks efter Everetts rygmarvsskade sprøjter lægerne 4 °C koldt saltvand ind i hans blodårer og anbringer ham under et køletæppe.

Kropstemperatur på 33 °C forhindrer celledød

I 24 timer efter operationen, hvor rygsøjlen sættes på plads, bliver hans temperatur holdt nede på 33,3 °C. Kulden skal bremse kroppens egne nedbrydende processer på fire måder.

Nedkølingen sænker stofskiftet. Det betyder, at energibehovet falder, så celler, der fx mangler ilttilførsel, kan overleve i længere tid og komme uskadte igennem den akutte fase.

Ved skader på kroppen frigiver immunforsvaret signalstoffer, cytokiner, der skaber en betændelse i området, som ødelægger nervecellerne.

Men ved at køle kroppen ned bremses produktionen af signalstofferne, så immunforsvarets ødelæggelser begrænses.

Nedkøling virker som en ispose på en forstuvning

Området omkring den skadede rygmarv hæver op og dræber nerveceller pga. trykket, og fordi det lukker for ilttilførslen. Nedkølingen hæmmer hævelsen på samme måde som en ispose på en forstuvet ankel.

Nedkølingen forhindrer flere andre skadelige processer i den akutte fase, bl.a. programmeret celledød. Det betyder, at celler, der allerede var ved at dø, kan overleve efter nedkøling.

Tre måneder efter ulykken kan Everett gå igen. Lægerne, der behandlede ham, er overbeviste om, at nedkølingen var årsagen til hans hurtige helbredelse. Flere forsøg er nu i gang for at vurdere, om nedkøling virker.

Takket være nedkølingen kan Everett gå igen få måneder efter ulykken.

© Kevork Djansezian/AP/Ritzau Scanpix

Læs også:

Medicinsk teknologi

Hvad er kunstig koma?

3 minutter
Fremtidens slankekur kan være små strømstød
Medicinsk teknologi

Strømstød er fremtidens slankekur

1 minut
Grisen kan give os sit hjerte
Medicinsk teknologi

Grisen kan give os sit hjerte

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!