Joséphine Menge, Unsplash
Hundeallergi, allergen, vaccine

Nu er vaccinen mod hundeallergi på vej

Hvis dine øjne løber i vand i nærheden af hunde, og det ikke skyldes gensynsglæde, så er du måske blandt de mange, der har hundeallergi. Nu er grundstenen til en vaccine lagt.

Et forskerhold ved Osaka Prefecture University i Japan har kortlagt præcis det protein, der er skyld i de fleste allergiske reaktioner over for hunde.

Det er godt nyt for alle med hundeallergi, for det er første skridt mod udviklingen af en vaccine.

Forskerne går efter det mest udbredte allergen

Der findes syv typer allergener, som fremkalder menneskers allergiske reaktion over for hunde. Det mest udbredte allergen kaldes Can f 1, og det er omdrejningspunktet for den nye undersøgelse.

Allergenet Can f 1 kommer fra hundens tunge, hud og spytkirtler, og det menes at være skyld i op mod 75 pct. af samtlige allergiske reaktioner over for hunde.

Usædvanlig metode er taget i brug

Forskerne har taget en usædvanlig metode i brug i jagten på en vaccine, da de har anvendt røntgenkrystallografi til at isolere såkaldte epitoper i allergenet.

Røntgenkrystallografi er en metode til bestemmelse af krystallers atomiske og molekylære opbygning, og epitoper er de allergifremkaldende strenge af aminosyrer i proteinet, som kan afvæbnes af en fremtidig vaccine.

En vaccine er inden for rækkevidde

Feltet af epitoper i Can f 1 skal indskrænkes yderligere i kommende undersøgelser for at finde frem til de eksakte epitoper, der er allergifremkaldende.

Men ifølge forskerne er en vaccine for første gang inden for rækkevidde.

Vaccinen skal virke, ved at allergikere får indsprøjtninger med små doser epitoper, så deres immunsystem oparbejder en tolerance mod allergenet. Behandlingen vil ligne den, der allerede findes mod fx bi- og hvepsestik.

En opgørelse fra Statista viser, at der i 2018 var 470 millioner kæledyrshunde i verden. Mellem 10 og 20 pct. af verdensbefolkningen skønnes at være allergiske over for enten hunde eller katte.