Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu kan forskere 3D-printe knogler

En ny printervæske gør det muligt at printe knoglevæv, som fx kan hele et benbrud. Det kunstige knoglevæv kan endda printes direkte i kroppen.

Shutterstock

Det seneste årti har forskere gjort store fremskridt med at printe fx blodårer, hud og hornhinder i laboratoriet. En større udfordring er det at printe knoglevæv, fordi det er et miks af levende celler og døde mineraler.

Nu har forskere ved University of New South Wales i Australien udviklet en printervæske, som kan danne knoglevævet.

Kunstigt knoglevæv 3D-printes i en opløsning, som efterligner det naturlige miljø i kroppen. I laboratoriet har forskerne fx printet strukturen om det indre øre (indsat).

© UNSW

Hovedingrediensen i væsken er kalciumfosfat, som også udgør den mineralske del af naturligt knoglevæv. Derudover har forskerne tilsat stoffer, som giver væsken nogle særlige egenskaber.

Hærder ved kropstemperatur

Ved stuetemperatur er den som en blød pasta, men ved 37 °C størkner den og danner stærke, porøse strukturer. At væsken hærder ved kropstemperatur, åbner mulighed for at printe den direkte ind i patienten og fx reparere et brud eller erstatte sygt knoglevæv.

Forskerne sprøjter printervæsken gennem kanyler med en bredde på 0,2-0,8 mm. Når væsken møder den 37 °C varme opløsning (rød) med knogleceller, størkner den og danner knoglestrukturen.

© UNSW

I dag har lægerne kun to muligheder, når de skal behandle beskadiget knoglevæv.

Den almindeligste er at holde knoglen på plads, fx med skruer, skinner eller gips, og vente på, at kroppen selv gendanner knoglen. Den anden er at flytte knoglevæv fra et andet sted i kroppen og indoperere det der, hvor skaden er sket.

Den første metode tager lang tid, mens den anden er begrænset af, at det kun er muligt at flytte små mængder væv.

Celler trives i det kunstige væv

I laboratoriet har forskerne afprøvet den nye printervæske i opløsninger, som svarer til miljøet i kroppen, og som indeholder levende knogleceller kaldet osteoblaster.

95 % af de celler, som indlejres i kunstigt knoglevæv, overlever og opfører sig på samme måde som i naturligt væv.

Her er det fx lykkedes at printe knoglevævet, som findes omkring det indre øre. Forsøgene viste, at osteoblasterne blev indlejret i det kunstige væv, hvor langt de fleste af dem overlevede og begyndte at danne nyt knoglevæv.

Forskerne vil nu udvikle teknikken ved at skabe større strukturer, før de begynder at printe knoglevæv direkte i forsøgsdyr.

Læs også:

Hævet albue
Sygdomme

Bivirkninger er et sundhedstegn

8 minutter
Medicinsk teknologi

Mobilapp afslører, om du har covid-19

9 minutter
Medicinsk teknologi

Forskere vil give blinde synet igen

14 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul