Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny chip finder arvelige sygdomme på minutter

Et håndholdt apparat kan i fremtiden skanne sig frem til syge gener meget billigere og hurtigere, end det sker i dag.

Shutterstock

Forskere fra University of California i USA har opfundet en bioelektronisk chip, som kan afsløre syge gener på minutter. Chippen kombinerer de særlige elektriske egenskaber i stoffet grafen med den såkaldte CRISPR-teknik, som forskere bl.a. bruger til at indsætte gener i organismer med.

CRISPR fungerer ved hjælp af klippemolekylet Cas9, som kan genkende præcis den sekvens i dna’et, som er skyld i, at et gen ikke fungerer. Det sker ved, at forskerne forsyner Cas9 med et stykke såkaldt guide-rna, som passer til den sekvens, forskerne ønsker at finde.

Elektroder registrerer syge gener

Biochippen er bygget af et lag af grafen, som er forbundet med to elektroder, der løbende måler den elektriske modstand i materialet. På grafenlaget ligger der et lag af Cas9-molekyler, som er designet til at lede efter et bestemt sygt gen.

Ud fra en enkelt dna-prøve kan en ny biochip påvise gener for fx blodsygdommen seglcelleanæmi og muskelsygdommen DMD.

© KECK GRADUATE INSTITUTE

Det eneste, forskerne herefter skal gøre, er at sprøjte en dna-prøve fra en patient på chippen. Cas9-molekylet begynder herefter at skanne prøvens dna-strenge, og i det øjeblik molekylet møder og genkender det syge gen, udløses en lille elektrisk impuls, som ændrer den elektriske ledningsevne i grafenen.

Ændringen registreres af elektroderne, og forskerne ved derfor, at det syge gen er til stede i dna-prøven.

Klippemolekyle føler sig frem til syge gener

Med en ny biochip kan forskerne hurtigt finde et sygt gen i en dna-prøve. Chippen udnytter et samspil mellem klippemolekylet Cas9, som finder genet, og kulstofmaterialet grafen, som registrerer fundet.

CRISPR-chippen kan dermed nå frem til et resultat meget hurtigere end de metoder, lægerne bruger i dag.

Normalt er det nødvendigt først at bruge den såkaldte PCR-teknik til at kopiere det dna, som skal undersøges, millioner af gange, før det kan skannes for bestemte gener. Den proces kræver både tid og dyrt udstyr.

Se, hvordan chippen afslører sygdomme i videoen:

Forskerne bag CRISPR-chippen mener, den ret let kan udbygges, så den kan søge efter flere forskellige syge gener i den samme dna-prøve.

Foreløbig har de afprøvet chippen på dna-prøver fra patienter med genetiske mutationer, som er skyld i blodsygdommen seglcelleanæmi og muskelsygdommen DMD.

Chippen kan i fremtiden gøre det lettere at opdage den slags syge gener tidligt, så patienterne kommer hurtigere i behandling, end det sker i dag – måske endda før de fysiske symptomer viser sig.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

82 minutter
Medicinsk teknologi

Ecstasy og virtual reality kurerer depression

12 minutter
Medicinsk teknologi

Ny teknik sorterer sædceller efter køn

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul