Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Levertransplantation

Ny maskine redder kasserede donororganer

Forskere har udviklet en maskine, der kan reparerer kasserede donorlevere og holder dem i live uden for kroppen i en uge. Den nye teknologi er et stort gennembrud inden for transplantationer og giver nyt håb til de tusindvis af mennesker, der lige nu venter på den livsnødvendige operation.

Shutterstock

I 2015 ventede over 143.000 mennesker på en organtransplantation i Europa, og det anslås, at fem mennesker bliver tilføjet til den venteliste hver time.

For mange er ventetiden lang - for lang. Hver dag dør omkring 18 mennesker på venteliste til et nyt organ, da manglen på organer er stor.

Det sker dog også, at de organer, der er tilgængelige ikke er i god nok stand til at blive transplanteret ind i en ny krop. Derfor kasseres de.

Men det kan nu være slut, når det gælder levertransplantationer.

Maskine puster liv i kasserede levere

Schweiziske forskere fra University of Zürich har udviklet en særlig maskine, der efterligner kroppens funktioner og gør det muligt at reparere og opbevare levere i en hidtil ukendt skala.

Maskinen, der går under navnet Liver4life, har været undervejs i flere år og er en såkaldt perfusionsmaskine.

Lever - perfusionsmaskine

Perfusionsmaskinen Liver4life har været under udvikling siden 2015, og dengang kunne den opbevare en lever i 12 timer. I dag - fem år senere - er maskinen af en helt anden kaliber og er et af de større medicinske gennembrud.

© USZ, beamue

Det betyder, at den fungerer ved at gennembløde leveren via slanger, der kan tilføje iltholdigt blod og fjerne celleaffald som fx kuldioxid fra gammelt blod.

Derudover bruger maskinen næringsstoffer og hormoner som fx insulin til at opretholde de afgørende kemiske forhold i leveren. Og så 'vugger' maskinen også leveren, så den ikke bliver beskadiget af det tryk, der ellers ville opstå, hvis organet lå helt stille.

I de indledende forsøg formåede den nye maskine at give seks ud af ti kasserede levere deres fulde funktionalitet tilbage på syv dage.

Lever - maskine reparerer skadede levere

Til venstre ses en lever, der endnu ikke har været igennem perfusionsmaskinen, og til højre ses en lever, der har været igennem maskinen.

© USZ, beamue

Flere transplantationer i fremtiden

Kombinationen af at kunne genoprette organernes funktionalitet og opbevare dem i en hel uge kan betyde, at langt flere levere vil blive transplanteret i fremtiden.

I dag er det kun muligt at opbevare en lever i 24 timer, og i nogle tilfælde er det ikke nok tid til at transplantere det ind i den patient, der venter på organet.

Dertil kan maskinen ifølge forskerne også bane vej for nye behandlingsmetoder, hvor der slet ikke er et tilgængeligt donororgan - fx kan teknologien være katalysator til at hele større fysiske skader eller endda regenerere levermasse.

Ingen af de reparerede levere er blevet brugt i en transplantation. Det er dog projektets næste skridt.

Leveren er kroppens kemifabrik

Leveren kan sammenlignes med en kemisk fabrik.

Den skønnes at have over 500 forskellige funktioner, herunder at producere galde til fordøjelsessystemet, rense blodet for giftstoffer og danne livsnødvendige aminosyrer, fedtstoffer og hormoner.

Med sine 1,5 kg er det kroppens tungeste organ – bortset fra huden og skelettet, som er tungere.

Sådan fungerer leveren

1 / 5
12345
Sådan fungerer leveren

Læs også:

Kvindes hånd smider mundbind durk i skraldespanden
Sygdomme

5 år frem: Model forudsiger coronapandemiens udvikling

3 minutter
Medicinsk teknologi

Levende grise skal redde menneskelunger

3 minutter
Medicinsk teknologi

Nu kan donororganer holde sig længere

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul