Shutterstock
regenerativ medicin, sporefrø, amputeret

Ny medicin får amputerede lemmer til at vokse ud igen

En særlig cocktail af fem typer medicin har gjort en frø i stand til selv at genskabe en amputeret kropsdel, selvom det burde være umuligt. Nu håber forskerne, at samme teknik kan bruges på mennesker inden for få årtier.

Alle levende organismer i verden har en vis evne til at hele sig selv. Som når et overfladisk sår forsvinder fra din hud, eller en knogle vokser sammen efter et brud. Det kaldes regenerering.

Men det er kun et fåtal af dyrearter, som fx søstjerner og visse leguaner, der mestrer at få hele kropsdele til at vokse ud igen, når de først er amputeret.

Det kan ændre sig nu. I en ny undersøgelse udført af forskere fra Tufts University og Wyss Institute er det lykkedes at få en afrikansk sporefrø til at gendanne sit amputerede ben ved hjælp af en særlig blanding af medicin. Det er frøarten normalt ikke i stand til.

Ben blev gendannet på 18 måneder

Forskerne udviklede blandingen ved hjælp af fem forskellige lægemidler, der bl.a. bestod af væksthormoner og et middel, som forhindrer frøen i at producere proteinet kollagen. Det er det protein, der blandt andet fører til ardannelse.

Blandingen blev smurt på stumpen af det ben, forskerne selv havde amputeret som led i eksperimentet. Herefter lod de den medicinske cocktail sidde på såret i 24 timer.

18 måneder senere havde frøen selv vokset et nyt ben ud. Benet var ikke perfekt, men havde nerver, muskler og knogler nok til at gøre lemmet funktionelt.

I teorien har alle organismer denne evne

Forskerne er særligt begejstrede for, at deres mikstur kun behøvede at være i kontakt med såret i 24 timer for at sætte gang i en månedlang gendannelsesproces.

Resultatet af forsøget antyder, at alle organismer i teorien kan have evnen til at genskabe hele kropsdele – også mennesker. Men det kræver, at egenskaben aktiveres udefra, fx af et fremtidigt lægemiddel.

Forskernes næste skridt er, at afprøve behandlingen på pattedyr.

De håber, at den nye opdagelse kan fremskynde udviklingen inden for regenerativ medicin i en sådan grad, at mennesker også bliver i stand til at gro ellers tabte kropsdele. Måske allerede inden for nogle årtier.