Shutterstock
To hænder indrammer kvindes modermærke

Ny scanner opsnuser hudkræft uden vævsprøve

En ny scanner bruger samme teknologi som sikkerhedstjekket i lufthavnen til at opsnuse kræftramte hudceller med 97 procents sikkerhed. Ifølge forskerne kan den snart produceres i en billig og håndholdt udgave.

Hvis du går til lægen for at blive tjekket for hudkræft i dag, finder doktoren skalpellen frem og tager en vævsprøve til en test.

Men de små snit i huden kan snart være fortid, for nu har forskere ved hjælp af mikrobølger udviklet en metode, der kan opspore hudkræft helt uden det lille indgreb.

Ifølge forskerne kan teknologien nemt og billigt overføres til et simpelt, håndholdt apparat, som kan blive en fast bestanddel af ethvert besøg ved lægen.

Læger tager mange ekstra vævsprøver

Omkring 57.000 mennesker døde i 2020 af hud- eller modermærkekræft (også kendt som melanoma). I alt fik næsten 325.000 mennesker på verdensplan diagnosen samme år.

Heldigvis tester lægerne mere end nogensinde før for hudkræft, men det betyder også, at de foretager flere og flere vævsprøver på bekymrede patienter.

Ifølge en tidligere rapport snitter lægerne 15 raske mennesker i huden for hver kræftramte, de finder.

Og både læger og patienter er interesserede i at skære antallet af raske vævsprøver ned. For de små snit gør ondt, giver ar og tager tid for både læger og test-laboratorier.

Millimeterbølger kan skære halvdelen af de små snit væk

Forskerne bag den nye opfindelse har i flere år testet muligheden for at opfange celleforandringer - der senere kan udvikle sig til kræft - i hud og modermærker.

Ved hjælp af scanninger med mikrobølger og millimeterbølger - der også er elektromagnetiske bølger, men med en lidt højere frekvens - kan forskerne sammensætte et billede af hudcellerne.

Scanningen fungerer ved, at bølgerne bombarderer cellerne og skydes tilbage. Hvis cellerne er ved at forandre sig, ændrer deres niveauer af vandmolekyler, proteiner, sukre og syre sig - og det kan et apparat opfange, når bølgen reflekteres tilbage fra cellen.

Læge undersøger patients nakke med dermatoskop

Når millimeter-scanneren bliver håndholdt kan den erstatte eller supplere dermatoskopet, som lægen her bruger. Det er i princippet et forstørrelsesglas, der tillader sundhedspersonalet at kigge op til 100 gange tættere på patientens hud.

© Shutterstock

I den nye undersøgelse har forskerne brugt millimeterbølger til at tjekke 136 personer for hud- og modermærkekræft.

Deres scanner med millimeterbølger havde en succesrate på omkring 97 procent, hvilket ifølge forskerne er på niveau med de bedste og mest moderne metoder.

Snart skal scanneren være håndholdt

I undersøgelsen brugte forskerne ikke en håndholdt scanner. Men i rapporten skriver de, at teknologien allerede er på plads, så en lille og billig scanner med samme effektivitet kan fremstilles.

Scanneren skal bruge to antenner til at udsende millimeterbølger, men de kan uden større problemer bygges ind i én mikrochip.

Ifølge forskerne kan det bane vejen for nemme og hurtige tests for hudkræft og - som minimum - skære drastisk i antallet af overflødige vævsprøver.