Ifølge en tidligere rapport snitter lægerne 15 raske mennesker i huden for hver kræftramte, de finder.
Og både læger og patienter er interesserede i at skære antallet af raske vævsprøver ned. For de små snit gør ondt, giver ar og tager tid for både læger og test-laboratorier.
Millimeterbølger kan skære halvdelen af de små snit væk
Forskerne bag den nye opfindelse har i flere år testet muligheden for at opfange celleforandringer - der senere kan udvikle sig til kræft - i hud og modermærker.
Ved hjælp af scanninger med mikrobølger og millimeterbølger - der også er elektromagnetiske bølger, men med en lidt højere frekvens - kan forskerne sammensætte et billede af hudcellerne.
Scanningen fungerer ved, at bølgerne bombarderer cellerne og skydes tilbage. Hvis cellerne er ved at forandre sig, ændrer deres niveauer af vandmolekyler, proteiner, sukre og syre sig - og det kan et apparat opfange, når bølgen reflekteres tilbage fra cellen.
I den nye undersøgelse har forskerne brugt millimeterbølger til at tjekke 136 personer for hud- og modermærkekræft.
Deres scanner med millimeterbølger havde en succesrate på omkring 97 procent, hvilket ifølge forskerne er på niveau med de bedste og mest moderne metoder.
Snart skal scanneren være håndholdt
I undersøgelsen brugte forskerne ikke en håndholdt scanner. Men i rapporten skriver de, at teknologien allerede er på plads, så en lille og billig scanner med samme effektivitet kan fremstilles.
Scanneren skal bruge to antenner til at udsende millimeterbølger, men de kan uden større problemer bygges ind i én mikrochip.
Ifølge forskerne kan det bane vejen for nemme og hurtige tests for hudkræft og - som minimum - skære drastisk i antallet af overflødige vævsprøver.