Shutterstock

Teknik kan gøre dig ædru tre gange hurtigere

En metode fjerner alkohol fra blodet via lungerne. Dermed forsvinder den hurtigere, end hvis leveren skal nedbryde den.

Canadiske forskere har opfundet en metode, som kan fjerne alkohol fra blodet tre gange så hurtigt som normalt. Det kan blive til stor hjælp for patienter, der indlægges med alkoholforgiftning.

Idéen er at få patienten til at hyperventilere, men under kontrol, så der ikke opstår svimmelhed og kvalme. Det sker ved hjælp af et apparat med navnet ClearMate, som den forgiftede ånder gennem.

Når en patient med alkoholforgiftning hyperventilerer gennem apparatet ClearMate, damper alkoholen ud gennem lungerne.

© University Health Network

Apparatet sørger for, at der hele tiden er den rette balance mellem ilt og kuldioxid i indåndingsluften og dermed i patientens blod.

Hyperventileringen sikrer, at en stor del af alkoholen fordamper ud gennem lungerne, så leveren ikke behøver at nedbryde den.

Vodkaforsøg beviste effekten

Forskerne fra University of Toronto afprøvede metoden ved at lade fem frivillige personer drikke et halvt glas vodka i to omgange.

Den første gang lod de personerne brænde alkoholen af på normal vis uden hjælpemidler. Det tog to-tre timer for personerne at halvere indholdet af alkohol i blodet.

Den anden gang blev de bedt om først at hyperventilere ud i fri luft et stykke tid, hvorefter de fortsatte den hurtige vejrtrækning gennem ClearMate.

Alkoholpromillen falder normalt kun langsomt (grøn kurve). Hvis patienten hyperventilerer, går det hurtigere (rød kurve), især ved brug af ClearMate (blå kurve). Promillen aflæses på y-aksen, mens minutter efter alkoholindtaget ses på x-aksen.

© University Health Network

Forsøgene viste, at metoden sænkede alkoholniveauet i blodet ca. tre gange hurtigere, end hvis leveren skulle klare hele arbejdet.

Patienten kan behandles hjemme

I dag råder lægerne kun over få midler mod alkoholforgiftning. De kan fjerne alkoholen fra blodet ved at lægge patienten i dialyse, men det er en omfattende procedure.

Metoden er langt enklere, og da ClearMate-apparatet kun er på størrelse med en attachétaske, kan lægerne også nemt tage det med ud til en patient.