Shutterstock
Kræftcelle, kold plasma

Plasmapistol skal zappe kræftceller

Med det nye apparat er det muligt at udslette de kræftceller, som måtte være tilbage i kroppen efter en operation.

Effektiv kræftbehandling hjælper hvert år tusinder af patienter af med sygdommen – men i nogle tilfælde vender den desværre tilbage.

En af årsagerne er, at der efter en operation er enkelte kræftceller tilbage, som får sygdommen til at blusse op igen.

Men nu har forskere fra University of California i Los Angeles i USA fundet en ny, grundig metode til at rense kroppen effektivt for kræftceller.

Kold plasma, pistol, lyn

I laboratoriet laver plasmapistolen et “lyn” af koldt plasma.

© Chen/Wang et al.

Metoden benytter sig af såkaldt koldt plasma, dvs. ioniseret gas ved stuetemperatur. Koldt plasma kan sterilisere overflader og fremskynde sårheling og har også vist sig virksomt i behandlingen af kræftpatienter.

Hidtil har det imidlertid krævet et stort og kompliceret apparatur med gasarter som argon og helium under tryk at frembringe koldt plasma.

Men nu har forskerne udviklet en håndholdt plasmapistol, som kan ionisere den omkringliggende luft og udsende lyn af koldt plasma med et meget lille energiforbrug.

Med den nye plasmapistol kan operationsområdet hos kræftpatienten zappes fri for mikroknuder. Ud over at dræbe kræftcellerne aktiverer koldt plasma også immunforsvaret og hindrer på den måde tilbagefald.

Pistolen er bl.a. testet på mus, som har fået fjernet kræftknuder kirurgisk og derefter er behandlet med plasmapistolen. Koldt plasma forlængede musenes liv markant og medførte tilsyneladende ingen bivirkninger.