Hjernesygdommen alzheimer er den mest udbredte type demens i verden og er årsag til to ud af tre tilfælde af demens på verdensplan.
Sygdommen får gradvist hjernens nerveceller til at dø, så mentale evner som hukommelse, orienteringsevne og dømmekraft visner hen, indtil patienten til sidst dør af sygdommen.
Indtil nu har lægevidenskaben primært fokuseret på at udvikle medicin til at bremse sygdommens skadelige fremfærd i hjernen.
Men nu har et forskerhold fra Stanford University i USA måske fundet en kur, der kan forhindre demenspatienterne i at miste hukommelsen.
Ved at indsprøjte rygmarvsvæske fra yngre mus ind i kroppen på ældre mus, bremsede forskerne det hukommelsestab, som ellers typisk finder sted, når de små gnavere træder ind i livets efterår.
Rygmarvsvæske blev pumpet ind i hjernen
Undersøgelsen er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature og bygger videre på en undersøgelse fra 2014, hvor samme forskerhold beviste, at gamle mus får bedre hukommelse og orienteringsevne, når de får sprøjtet blod fra unge mus ind i årerne.
Denne gang ville forskerne undersøge, hvorvidt et skud ungdommeligt rygmarvsvæske ville have en lignende positiv effekt på hukommelsen hos ældre mus.
Derfor udtog de i alt 10 mikroliter rygmarvsvæske (omkring en femtedel af størrelsen på end vanddråbe) fra over flere hundrede 10-uger gamle mus.
Indgrebet foregik ved at skære et lille hul over musenes nakke og dernæst suge mikroskopiske mængder af rygmarvsvæsken ud fra et lille hulrum nær hjernen.
Dernæst borede forskerne et lille hul i kraniet på de ældre mus og transporterede rygmarvsvæsken fra de unge mus ud til hjernen via en indopereret pumpemekanisme.