Hvilken prævention findes der til mænd?
Det bugner med præventionsmidler til kvinder på apotekshylderne. P-pillen har været en storsællert, siden den blev introduceret på markedet i 1960’erne. Siden har den fået følgeskab af hormonspiraler, pessarer og p-ringe.
For mændene findes der kun kondomet. Og sådan har det været i årtusinder, hvor mænd har trukket aparte anordninger lavet af alt fra fåreindvolde til fiskeblærer over deres penis.

Kondom fra 1813 fabrikeret af fåreindvolde. Med i købet fulgte en manual, der forklarede, hvordan kondomet skulle fæstnes til penis med en snor.
Kondomet gennem historien
Ca. år 3000 f.Kr.
Det første kondomlignende remedie kendt i historisk tid er en gedeblære, som kong Minos af Kreta bar på sin penis, når han dyrkede sex med sin kone. Gedeblæren skulle beskytte kongens hustru mod hans farlige sæd, der indeholdt “skorpioner og slanger”.Ca. år 1000 f.Kr.
I det gamle Egypten eksisterede kondomet i form af en lille, tynd stofhætte lavet af linned, der blev brugt som beskyttelse under samleje.Ca. år 50 f.Kr.
Romerne beskyttede sig mod kønssygdomme ved at dække deres penis med kondomlignende anordninger lavet af gede- og fåretarme. Denne type prævention til mænd blev i 1600-tallet behandlet med svovl for at opnå større glathed, og i 1750 åbnede den første kondomhandler i London.1844
Den amerikanske gummifabrikant Goodyear revolutionerede prævention til mænd ved at sende det første kondom lavet af vulkaniseret gummi på gaden.1929
Det var dog først, da den amerikanske virksomhed Youngs Rubber Company producerede det første latexkondom i 1929, at kondomet, som de fleste kender det i dag, så dagens lys.
Men snart kan mændene gribe ud efter andet end det slidstærke gummi, når de skal dyrke sex.
Der forskes nemlig i at udvikle en række nye præventionsmidler til mænd, der skal forhindre uønsket graviditet – bl.a. en mandlig pendant til p-pillen og særlige hormongeler, der smøres ud på kroppen.
Forskere har forsøgt at udvikle en p-pille til mænd i mere end et halvt århundrede, og de første kliniske forsøg med præventionsmidler til mænd i pilleform blev gennemført i USA i 1970’erne.
Den nye p-pille til mænd er også stadigvæk på forsøgsstadiet, men den og flere af de andre midler bliver i disse år testet af på mennesker.
Hvorfor er der så lidt prævention til mænd?
Biologi og penge spænder ben
Biologisk set er det sværere at udvikle et sikkert præventionsmiddel til mænd.
Mens p-pillen til kvinder “kun” skal deaktivere et enkelt æg om måneden, skal p-piller til mænd agere bolværk mod de 20-60 millioner sædceller, der dagligt produceres.
Antallet af sædceller skal reduceres med minimum 90 procent for at sikre en præventiv effekt.
At slå bremserne i sædcelleproduktionen kræver en langt større dosis hormoner, og det fører typisk til et væld af bivirkninger.
I 2016 droppede en række forsøgspersoner ud af et forsøg med en ny p-pille til mænd, efter at de oplevede bivirkninger som nedsat sexlyst, impotens, vægtproblemer og i enkelte tilfælde sågar varig infertilitet.
Bivirkningerne skyldes, at mændenes niveau af testosteron faldt efter indtagelse af pillerne.
VIDEO: Derfor skal vi have p-piller til mænd
John Amory er professor i medicin på University of Washington og forsker i reproduktion. I denne Ted Talk fra 2018 fortæller han om udviklingen af p-piller til mænd og slår fast, hvorfor ny prævention til mænd er vigtig. “Vi har brug for flere præventionsmidler til mænd, så prævention ikke bare er kvindens problem, og fordi det kan nedsætte abort og uønskede graviditeter,” siger han.
Årsagen til den mangelfulde prævention til mænd skal dog ikke kun findes i biologien.
Forskerne nævner også manglende finansiering som en stor forhindring for udviklingen af prævention til mænd.
Som Allan Pacey, professor i andrologi (læren om sygdomme i de mandlige kønsorganer) ved The University of Sheffield, udtalte til BBC i 2016:
“Medicinalfirmaerne har desværre udvist meget lidt interesse for at bringe p-piller til mænd ud på markedet. Jeg forstår ikke helt årsagerne, men jeg har en mistanke om, at det handler mere om forretning end videnskab.”
Sådan virker den nye prævention til mænd
Her er et overblik over de nye præventionsmidler til mænd, og hvordan de hver især virker.
P-pille ødelægger sædcellernes svømmeevner
De fleste p-piller til mænd, som forskerne udvikler på i disse år, har til formål at reducere antallet af sædceller. Det gælder ikke for den nye p-pille, som amerikanske forskere præsenterede i tidsskriftet Nature i februar 2021.
Pillen indeholder stoffet triptonid, der også findes i kinesiske urter. Triptonid gør sædcellerne deforme, så de ikke kan bevæge sig fremad, hvilket gør dem ude af stand til at befrugte ægget.
Pillen er indtil videre kun testet på aber og mus, men forskerne håber, at de snart kan gennemføre de første kliniske forsøg på mennesker.
Hormongel hæmmer sædproduktionen
Gel, der smøres på kroppen – helst på skuldrene eller ryggen, da det minimerer risikoen for at overføre gelen til andre via kropskontakt – og absorberes gennem huden.
Gelen indeholder hormonet progesteron, som hæmmer dannelsen af både sædceller og det mandlige kønshormon testosteron.
For at undgå bivirkninger som fx nedsat sexlyst er gelen også blevet tilsat kunstig testosteron, der skal sikre den rette balance af mandlige kønshormoner i kroppen.
I 2018 annoncerede den amerikanske medicinalorganisation National Institutes of Health, at de søgte omkring 420 amerikanske par til et forsøg, hvor mændene skal smøre sig ind i gelen dagligt i 52 uger. Undervejs måtte parrene ikke bruge andre former for prævention.
Gelen bliver udviklet og testet af de amerikanske sundhedsmyndigheder, og de første resultater af forsøgene forventes at blive offentliggjort engang i 2022.
Geleklump gør graviditet umulig
Vasalgel er en gel, der sprøjtes direkte ind i sædlederen og fungerer som en blokering for, at sæden kan komme frem til urinrøret. Hvis manden atter ønsker at kunne få børn, kan gelen opløses igen og give sædcellerne frit lejde.
Vasalgel har med succes været testet på både kaniner og aber.
I tidsskriftet Basic and Clinical Andrology kunne man i 2016 læse, hvordan en enkelt indsprøjtning af præventionsmidlet i hankaniner ydede effektiv beskyttelse mod graviditet i 12 måneder. De første kliniske forsøg på mennesker er endnu ikke planlagt.
Hvor tæt er vi på at få ny prævention til mænd?
Kun få årtier væk
Ny prævention til mænd er tættere på at blive en realitet end nogensinde før. Forskere har nemlig fundet metoder til at omgå de frygtede bivirkninger, som har plaget udviklingen af prævention til mænd hidtil.
I 2019 testede forskere fra UCLA i Los Angeles en ny p-pille af på i alt 40 raske mænd i 28 dage i træk.
P-pillen indeholdt hormonet progesteron, som blokerer for dele af den hormonproduktion, der er nødvendig for at producere sæd. Normalt medfører progesteron et fald i det mandlige kønshormon, hvilket resulterer i bivirkninger.
Denne gang havde forskerne dog tilføjet et testosteronlignende stof i pillen, som modvirkede dette fald i hormoner.
Hvorvidt pillen også er effektiv nok til at bremse sædcelleproduktionen tilstrækkeligt og dermed forhindre uønskede graviditeter, mangler forskerne stadig at undersøge.
Men optimismen er stor hos Christina Wang, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
Som hun udtalte kort efter udgivelsen af testresultaterne: “Sikker prævention til mænd burde blive tilgængelig inden for ti år.”

Mannen produserer rundt tusen sædceller i sekundet, og det skal som kjent bare én sædcelle til for å befrukte et egg. Nye prevensjonsmidler skal forhindre befruktning enten ved å redusere antallet sædceller med minst 90 prosent, sperre veien for sædcellene – eller sette dem ut av stand til å svømme.
Gel som alternativ til piller
Prævention til mænd behøver dog ikke nødvendigvis at komme som en pille.
Amerikanske forskere har siden 2018 testet en hormongel af på mændene fra i alt 420 forskellige par.
Gelen virker på samme vis som p-pillen, men skal altså påføres på huden, inden den trænger ind i kroppen og bremser produktionen af sædceller.
Er man helst fri for hormoner, kan man i fremtiden måske kaste sig over produktet Vasalgel.
Vasalgel er en gel, som sprøjtes ind i sædlederen og fungerer som en slags prop, der forhindrer sædcellerne i at passere forbi.
I modsætning til de andre potentielle præventionsmidler til mænd er Vasalgel uden hormoner og bivirkninger. Og skulle manden få lyst til at få børn, kan Vasalgel skylles ud igen.
Gelen har med succes været testet på både kaniner og aber, men er endnu ikke afprøvet på mennesker.