Johns Hopkins University
Robotkirurg, robotlæge, kikkertoperation

Robotkirurg udfører første operation på egen hånd

Engang var tanken om selvstændige robotter på operationsgangen ren science fiction, men nu har en robotkirurg for første gang udført en operation uden menneskelig indblanding.

En robotkirurg ved Johns Hopkins University har gennemført en kompliceret kikkertoperation uden menneskelig indblanding.

Robotten er af typen STAR, det står for Smart Tissue Autonomous Robot, og den klarede ifølge forskerne operationen betydelig bedre end en menneskelig kirurg.

Operationen blev udført på en død gris, der fik syet to stykker tarm sammen. Forskerne ser det som en milepæl i udviklingen mod fuldt automatiseret kirurgi i fremtiden.

Det er en helt særlig bedrift

Indgrebet, som gik ud på at sy to stykker tarm sammen, er blandt de mest indviklede opgaver inden for mave-tarm-kirurgi.

Syningen kræver en lang række gentagne bevægelser og en høj grad af præcision, så der ikke går hul på organet.

Den mindste forkerte bevægelse kan medføre katastrofale komplikationer for patienten.

Derfor er det ifølge forskerne en helt særlig bedrift, at robotkirurgen kan gennemføre netop denne type mave-tarm-kirurgi uden menneskelig indblanding.

Fremtidige operationer kan blive fejlfrie

STAR-robotten udførte en lignende operation i 2016, men dengang var det nødvendigt for den at foretage et større snit i det bløde væv for at sætte værktøjerne ind – og menneskelige kirurger måtte tage over, når robotten fik problemer.

Nu har forskerholdet givet robottens hardware og software en større opdatering, der blandt andet indebærer udvidet kunstig intelligens og specialiseret værktøj til sammensyning af sår.

Det er derfor, den er blevet i stand til at gennemføre operationen på egen hånd.

Forskerne håber, at robotten vil sikre færre fejl ved lignende indgreb i fremtiden, og at den kan være med til at forkorte ventelisterne til de krævende kikkertoperationer.