Exit International

Selvmordsmaskine får grønt lys i Schweiz

En 3D-printet kapsel, der angiveligt kan ende dit liv uden smerter, er nu et skridt tættere på at blive godkendt i Schweiz.

Hvis du i fremtiden bliver træt af livet, kan du måske en dag udfylde et spørgeskema online og 3D-printe din egen kistelignende dødskapsel. Du kan herefter transportere den til et valgfrit sted og ende dit liv på rolig, fredfyldt og værdig vis, med eller uden gæster.

Det er i hvert fald tanken bag det kontroversielle projekt Sarco, der nu har fået juridisk belæg for, at deres selvmordsteknologi er i fuld overenstemmelse med schweizisk lovgivning.

Døden indtræffer inden for ti minutter

Dødskapslen vil i praksis virke sådan, at den kun kan aktiveres indefra gennem et videooptaget samtykke og kun af den person, der har sat sig for at ende livet.

Personen svarer på en række spørgsmål for at bekræfte sin identitet og indtaster en kode, der er gyldig i 24 timer. Nu lyser en knap op, der endeligt kan igangsætte selvmordet.

Herefter fyldes kapslen med kvælstof. Det betyder, at iltniveauet i kapslen falder til 1 pct. i løbet af 30 sekunder, så personen bliver bevidstløs.

Døden indtræffer inden for ti minutter grundet ilt- og kuldioxidmangel, angiveligt uden at personen hverken føler panik eller kvælningsfølelse.

Sarco, aktiv dødshjælp, Venedig

Den ene af de to eksisterende Sarco-prototyper ses her udstillet i Venedig i 2019.

© Exit International

Kapslen kan være i brug i 2022

Hjernen bag Sarco er den australske læge og forfatter Philip Nitschke. Ifølge ham fortjener alle retten til at dø på kontrolleret og fredfyldt vis.

Philip Nitschke har skrevet en håndbog om selvmord, der hedder The Peaceful Pill, og er grundlægger af frivilligorganisationen Exit International, der siden 1997 har vejledt om aktiv dødshjælp og assisteret selvmord.

Forskellen på aktiv dødshjælp og assisteret selvmord er, hvem der i sidste ende foretager den dødbringende handling – en læge eller individet selv.

Der findes to Sarco-prototyper indtil videre, og den tredje er nu ved at blive fremstillet i Holland. Ifølge Philip Nitschke forventes selvmordsmaskinen taget i brug i Schweiz i 2022.

Andre fagfolk sætter spørgsmålstegn ved maskinens evne til at give en smertefri død, mens nogle decideret mener, at kapslens futuristiske design glamouriserer selvmord.

Hvis du går rundt med selvmordstanker, kan du ringe til Livslinien på 70 201 201.