Forskere får nyt hår til at vokse frem
Skaldethed kan snart være en saga blot. Gennem kloning af hårdannende celler er forskere nu yderst tæt på at kunne genskabe hårpragten på skaldede mennesker.

Videnskaben er nu blot en hårsbredde fra at kurere skaldethed.
Godt nyt til skaldede
Ved at klone celler fra hårbunden og transplantere dem til huden er det lykkedes forskere fra det amerikanske Columbia University Medical Center og det britiske Durham University at få nye menneskehår til at vokse frem.
Det er godt nyt til skaldede, som hidtil har måttet forsøge at genskabe hårpragten med hormonbehandling eller ved at få transplanteret hår fra ét sted på hovedet til et andet.
Hårdannende celler klones
Den banebrydende behandling er endnu i sin vorden, men de foreløbige forsøg tegner særdeles lovende.
Metoden går ud på, at forskerne kloner de såkaldte dermale papiller, som er hårdannende celler, der findes i hårsække i huden. Cellerne mangfoldiggøres først i en vævskultur og transplanteres herefter ind i huden, hvor der efter seks uger skyder nye hår frem fra hårsækkene.
Sådan vokser hår
Hår dannes af nogle særlige hudceller, der befinder sig i hårsække, som er nedsænkninger i huden.
1: I hårsækken danner de hårdannende celler, papillerne, nyt hår. 2: Håret vokser med omkring 1/3 millimeter i løbet af et døgn. 3: Vækstperioden varer fra få måneder til flere år, hvorefter håret dør. 4: Det døde hår bliver siddende et stykke tid, før et nyt hår skubber det ud.