Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Creative Commons
Medicin - Medicinsk teknologi

Snegleslim klistrer dine sår sammen

Læger kan snart klistre dine sår sammen med et produkt inspireret af snegleslim. Det kan redde liv, når læger bliver i stand til effektivt at stoppe blødninger under operationer og akutbehandling.

Når du snitter dig i fingeren under madlavningen, kan du i fremtiden lette helingen takket være snegleslim.

Forskere fra Harvard har skelet til naturen og udviklet en sårlim, der kan bruges på hud og andet biologisk væv. Inspirationen kommer fra den brune skovsnegl, som supereffektivt klæber sig fast sig til våde overflader.

Kan stoppe blod

At hæfte til våde overflader er en udfordring for læger og kirurger, der må ty til midler, der indeholder samme stof, som man bruger i superlim (cyanoakrylat).

Det er giftigt for organismen, og kan give allergi, hvilket kan have store konsekvenser under operationer og akutbehandling.

Årsagen til, at skovsnegle sidder så godt fast, er, at deres slim indeholder positivt ladede proteiner, der gennemtrænger og binder sig til de negativt ladede elektroner i den overflade de sidder på.

Det lykkedes at imitere snegleslimen med en række positivt ladede polymerer. Ved at sætte det på en geleagtig masse, havde forskerne også en slags plaster til våde områder – fx til at stoppe blod.

Ikke giftig

Første trin var at klistre grisehud sammen, hvilket lykkedes til UG. Derefter viste forskerne, at de kunne stoppe en blødning i et grisehjerte, og de udførte operationer på mus med dybe snit i leveren. Alle overlevede, efter at sårene var forseglet med snegleplasteret.

I modsætning til den nuværende superlim er Harvardforskernes sårlim ikke giftig for menneskeceller, så næste trin er at udvikle produkter, der kan testes på mennesker.

Læs også:

Kroppen

Ansigtet er dit stærkeste våben

15 minutter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Mennesket

STEM: Hvad er de største trusler mod menneskeheden?

10 minutter
Miljø

Hjælp naturen: Undgå at smide disse plastikprodukter på gaden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul