Shutterstock, The Chinese University of Hong Kong
Spiralrobot, blodprop, mikrorobot

Spiralrobot skal opløse blodpropper

Forskere har udviklet en spiralformet mikrorobot, der kan levere medicin direkte ind i blodpropper og derved mangedoble effekten af den livreddende medicin.

Et forskerhold ved The Chinese University of Hong Kong har udviklet en mikroskopisk robot, der er lille nok til at bevæge sig gennem blodkar og levere blodpropopløsende medicin direkte ind i blodpropper.

Det gør medicinen op mod fem gange mere effektiv til at opløse blodpropper end normalt.

Bakteriehaler stod model til robotten

Mikrorobotten er spiralformet og magnetisk. Det gør forskerne i stand til at styre dens rejse og rotation gennem blodkar med magneter.

Robottens spiralform er inspireret af halerne på bakterier som E. coli. Det er denne form, der gør den i stand til at svømme både med og mod blodstrømmen inde i blodårerne, fordi den kan bruge sin egen krop som propel.

Når robotten frigiver den blodpropopløsende medicin, er det også spiralformen, der hjælper med at cirkulere medicinen inde ved blodproppen.

Blodpropper opløses bedre

Forskerne påpeger, at denne metode til levering af blodpropopløsende medicin både har potentiale til at øge medicinens effektivitet og til at opløse blodproppen bedre i det hele taget.

Derved falder risikoen for, at brudstykker af blodproppen sætter sig fast andre steder i blodårerne.

Forskerholdet har eksperimenteret med mikrorobotten in vitro, altså i petriskåle uden for menneskekroppen, hvor de har brugt kunstige blodårer fyldt med griseblod.

Næste skridt er at prøve robotten af under forhold, der i højere grad minder om dem inde i menneskekroppen.