Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blood substitutes
Medicin - Medicinsk teknologi

Stamceller laver kunstigt blod

Gennembrud i udviklingen af kunstigt blod baner vej for verdens første blodfabrik

Fra Illustreret Videnskabs årbog 2009: Verdens første blodfabrik bliver bygget i Skotland. Allerede om tre år skal den være klar til at producere kunstigt blod, som alle mennesker kan bruge uanset blodtype. Det annonceres i januar af den medicinske forskningsfond Wellcome Trust. Fonden er bekymret for, om behovet for blod også i fremtiden kan dækkes af frivillige donorer, og derfor skyder den 25 millioner kroner i projektet.

Blodfabrikken skal kun fremstille røde blodlegemer. Selv om blod indeholder mange celletyper, er evnen til at transportere ilt rundt i kroppen knyttet til de røde blodlegemer. Det betyder, at man blot ved tilførsel af røde blodlegemer kan redde livet for en patient, der har mistet store mængder blod. Det er også røde blodlegemer, der bestemmer blodtypen. 0 rhesus negativ kan gives til alle, og derfor vil man udelukkende fremstille blod af denne type.

Udviklingsarbejdet bag den nye blodfabrik skal først og fremmest varetages af professor Marc Turner fra Scottish National Blood Transfusion Service. Hans plan er at fremstille blodet ud fra stamceller. Stamcellerne skal komme fra tre-fire dage gamle embryoner, det vil sige meget tidlige menneskefostre, der er blevet tilovers fra fertilitetsklinikker. Indtil for nylig var der ingen, som havde haft succes med at påvirke stamceller, så de udvikler sig til blodstamceller magen til dem, man finder i knoglemarven, og dernæst videre til røde blodlegemer. Men i 2008 lykkedes det for første gang amerikanske forskere at få fuld kontrol over processen.

Også den franske forsker Claude Bagnis har haft held med teknikken, og den 19. januar i år går han et skridt videre. Det lykkes Bagnis at gensplejse stamceller og derved få dem til at danne røde blodlegemer med en anden blodtype, end de ellers ville have udviklet. Gensplejsningen foregår ved hjælp af en virus, som udskifter det gen, der koder for blodtypen. Denne teknik vil kunne anvendes på den nye blodfabrik, der derved nemmere kan lave blod af typen 0 rhesus negativ.

Blood bags

Læs også:

Blodpose
Medicinsk teknologi

Blod-gennembrud: Millioner af liv kan nu reddes

1 minut
Blue blood
Dyr

Er alt blod rødt?

0 minutter
bloeddruppel
Kredsløbet

10 blodige fakta

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul