Fedme er blevet en global epidemi, og i dag er omkring 650 millioner mennesker ramt af alvorlig overvægt. Det kan et lille implantat, som nedsætter spisetrangen, muligvis ændre på.
Implantatet er udviklet af forskere fra University of Wisconsin-Madison i USA, og det er formet som et kvadrat på 1 gange 1 cm med en tykkelse på 1 mm.
Ved en simpel operation sættes det fast på ydersiden af mavesækken og forbindes til vagusnerven, som er kroppens hovedvej til signaler mellem fordøjelsessystemet og hjernen.
Implantatet måler 1 x 1 cm og er en millimeter tykt.
Forskerne indopererede implantatet i overvægtige rotter, og de tabte 38 procent af deres kropsvægt på 100 dage.
Indgrebet er langt skånsommere end fx gastriske bypassoperationer, hvor kirurger gør mavesækken mindre for at give patienten tidligere mæthedsfølelse.
Det nye implantat kan også tages ud, så patienten får sin normale spiserytme tilbage, når han eller hun har tabt sig tilstrækkeligt.
Forskerne vil nu afprøve implantatet på grise, som i anatomi og kropsvægt ligner mennesker mere, end rotter gør.
Implantatet bruger maven som batteri
Implantatet består af to elektrisk ladede lag. Mavesækkens bevægelser fremkalder det elektriske signal, som giver hjernen en falsk mæthedsfølelse.
Rotten spiser
Bare en lille bid er nok til, at mavesækken begynder at arbejde.
1
Maven skaber spænding i implantatet
Mavesækkens bevægelser får implantatets lag til at samles og skilles. Når de skilles, opstår der en spændingsforskel mellem dem. Til venstre er en udspilet mave og til højre er en sammentrukket mave.
2
Vagusnerven får stød
Spændingsforskellen skaber via elektroder et strømstød i vagusnerven, som sender signalet videre til hjernen.
3
Hjernen bliver mæt
Hjernen modtager signalet og opfatter det som et mæthedstegn. Rotten stopper straks med at æde.