Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universel influenza-vaccine

Universel influenza-vaccine kan være på vej

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Forskere har i årtier kæmpet med at udvikle en universel influenza-vaccine, der kan beskytte mod alle influenza-typer og samtidig modstå virussens mange mutationer. Nu ser det ud til, at vi endelig er kommet et skridt nærmere.

Shutterstock

Selvom influenza-vacciner hvert år redder liv, er der flere faldgruber i netop denne type af vaccine.

Hvert år prøver forskere at forudsige, hvilke influenzatyper, der bliver dominerende og dermed hvilken vaccine, der skal udvikles.

Det er en meget dyr og tidskrævende proces, der altid er truet af, at influenzaen kan mutere midt i sæsonen, eller at en ny influenzatype pludselig melder sin ankomst. Og i så fald bliver vaccinen ubrugelig.

En universel vaccine mod influenza har derfor været på tegnebrættet i årtier - og nu er der godt nyt.

Klinisk forsøg vækker opsigt

Forskere har ved hjælp af en computeralgoritme fundet fire områder i influenzavirussen, der ikke varierer på tværs af forskellige typer og som heller ikke tilbøjelige til at mutere.

De har derfor udviklet en vaccine, FLU-v, der aktiverer og målretter immunforsvarets T-celler mod proteiner i netop de områder.

Den nye vaccine har været igennem flere kliniske forsøg på mennesker, hvoraf det seneste især vækker opsigt. Blandt 175 testpersoner så forskere et markant øget immunsvar i forhold til placebo-gruppen. Og det immunsvar var endda målbart hele seks måneder efter vaccinationen.

Med de opløftende resultater skal Flu-v nu videre til flere forsøg, der endeligt skal slå fast, hvor effektiv den er til at bekæmpe de influenzavirusser, der hvert år smitter millioner af mennesker verden rundt.

Læs også:

Eksperter svarer på spørgsmål om coronavirus
Sygdomme

Forstå coronavirus på få minutter: Her er alle begreberne

8 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

74 minutter
Sygdomme

Gennembrud: Omvendt vaccine nedkæmper denguevirus

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul