The University of North Carolina at Chapel Hill

Vaccineplaster er bedre end nåle

Et plaster med mikronåle belagt med vaccine kan i fremtiden erstatte indsprøjtninger.

Vaccine mod kopper, tuberkulose, polio, coronavirus og andre sygdomme har reddet millioner af mennesker fra lidelse og død. Men vaccination kræver som regel et stik med en kanyle.

Nu har forskere fra Stanford University og The University of North Carolina i USA udviklet en metode til at vaccinere, som er langt blidere end nålen og samtidig mere effektiv.

Opfindelsen er et lille 3D-printet vaccineplaster dækket af mikronåle.

Når mikronålene er belagt med den relevante vaccine, sættes plasteret på armen, og umærkeligt når nålene akkurat ned i huden, hvor vaccinen finder vej ind i kroppen.

3D-print har gjort det muligt at fremstille mikronålene med hidtil uset præcision til en meget lav pris, og plasteret har en lang række fordele i forhold til den konventionelle metode:

Den vaccinerede slipper for ubehag eller smerte fra et stik. Det kræver ikke uddannet sundhedspersonale at give vaccinen – patienten kan selv sætte plasteret på.

Og vaccineplastrene er langt nemmere at distribuere rundt i verden end at fragte injektionssprøjter, kanyler og glas med vaccinedoser.

Kroppen optager tilmed vaccine fra 3D-plasteret lettere, end når vaccinen gives med en indsprøjtning.

Det betyder, at vaccinen beskytter bedre, og at dosen kan nedsættes betydeligt, så samme mængde af vaccinestof kan beskytte flere mennesker.

Forskerne arbejder nu på at forfine plasteret, så det kan bruges til de nye mRNA-vacciner som coronavacciner fra Pfizer-BioNTech og Moderna.