Ny elektronisk pille overvåger din tarmluft

Sensorer i en pille opsnuser sammensætningen af gasser i maven og afslører, om vigtige fordøjelsesbakterier har gode arbejdsbetingelser.

© Flaticon

En ny elektronisk pille er netop afprøvet på mennesker og kan give vigtig viden om fordøjelsen, så vi kan skrue vores perfekte individuelle kostplan sammen.

Australske forskere fra RMIT University i Melbourne har udviklet pillen, som er 2,6 cm lang og indeholder termometer, batterier, en sender og sensorer for brint, ilt og CO.

Mens pillen rejser gennem fordøjelsessystemet, sender den løbende informationer om tarmluftens indhold af de tre gasser, og det giver et billede af, hvor godt tarmenes bakterier arbejder.

Høj- og lavfiberdiæt

Forskerne har bl.a. undersøgt gasniveauerne to gange hos en forsøgsperson, der første gang havde været på en højfiberdiæt og anden gang på en lavfiberdiæt.

Højfiberdiæten gav personen ondt i maven, og pillen kunne melde om, at der de første fire timer i tyktarmen var forhøjede iltniveauer. Det har måske skabt dårlige forhold for de anaerobe bakterier, som virker uden ilt og er vigtige for fordøjelsen, fordi de omdanner føderester til fedtsyrer, som kan optages i kroppen.

Lavfiberdiæten gav også problemer. I tyktarmen målte pillen alt for lave brintniveauer, hvilket tyder på, at bakteriernes arbejde var gået i stå.

Pillen er altså i stand til at finde forklaringer på, hvad der er galt, når vi har problemer med fordøjelsen.

Forskerne regner selv med, at det i fremtiden bliver almindeligt, at vi ved et rutinetjek hos lægen bliver bedt om at sluge en elektronisk pille.

Pille er på opdagelse med 0,5 meter i timen

Der går omkring 20 timer, fra pillen sluges, til den kommer ud igen. De første timer er den i mavesækken, hvorefter den rejser gennem 8 meter tarm på 15,5 timer.