Ny forskning: Stress sætter turbo på kræft

Stress over en længere periode giver gode betingelser for kræft, så kræftceller hurtigere spreder sig rundt i kroppen med katastrofale følger.

kræft og stress

Langvarig stress er ikke bare mentalt skadeligt.

Et nyt studie fra Monash University i Australien viser, at stress også gør det nemmere for kræftceller at rejse rundt i kroppen og sprede sig til nye organer.

Stress skaber flugtveje for kræft

Kræftkan sprede sig på to måder i kroppen. Enten gennem blodkarrene eller lymfesystemet, som består af lymfekar og lymfeknuder, der overalt i kroppen bekæmper infektioner og renser lymfevæsken.

Forskerne ved allerede, at stresshormoner kan øge blodkardannelsen. Det gør, at kræftceller i langt højere grad har nemmere passage og dermed flere flugtveje rundt i kroppen.

Men indtil nu har de ikke været sikre på, om stresshormoner også påvirker lymfesystemet.

Det gør de.

Mus med stress har mere kræft

Forskerne stressede en flok mus over en længere periode, så de nåede et stressniveau, der for mennesker kan sammenlignes med at passe et sygt familiemedlem uden at have ressourcer til det.

Hos de stressede mus spredte kræften sig hurtigere end hos deres afslappede artsfæller.

Forklaringen er, at stresshormonet adrenalin aktiverer det sympatiske nervesystem, der sætter lymfesystemet på overarbejdet.

Og derudover sætter adrenalin også gang i en fysisk ændring af lymfekarene, så kræftcellerne fra tumorer kan sprede sig hurtigere i kroppen.

Forskere stopper kræft og stress

Den gode nyhed er, at de australske forskere er lykkedes med at stoppe den galoperende kræft hos en gruppe kvinder med brystkræft.

Forskerne har givet kvinderne en betablokker – som hæmmer adrenalins virkning – kaldet propranolol, som stoppede kræften i at sprede sig hurtigere.