Ny terapi viser lovende resultater mod psoriasis

Forskere har fået et nyt våben i kampen mod psoriasis. De er begyndt at kunne tøjle produktionen af et protein, som danner de irriterede og røde plamager hos patienter med psoriasis.

psoriasis top

En ny type behandling med RNA-terapi kan måske blive nøglen til at tæmme psoriasis, som over 200 mio. mennesker lider af på verdensplan.

På en forsamling i American Chemical Society (ACS) i Philadelphia fortalte forskere fra det amerikanske firma Exicure, at RNA-terapi i menneskeforsøg har vist gode resultater i kampen mod psoriasis.

Den nye terapi kan nemlig gå ind og skrue ned for overproduktionen af et bestemt protein – tumor necrosis factor-a (TNF-?) – som giver de røde, skællede hudplamager hos patienter med psoriasis.

Flere gode nyheder

Indtil for nyligt har der ikke været en kur mod psoriasis, men tidligere i år kom et nye lægemiddel – ixekizumab – på markedet, som i kliniske forsøg fjernede symptomerne hos 80 % af forsøgspersonerne, så længe de blev behandlet.

Og nu er der så flere gode nyheder for psoriasis-patienter – nu med RNA-terapi.

Hæmmer signalerne

RNA er ligesom DNA lange kæder med forskellige informationer, der ligger inde i vores celler. Hvor DNA har vores gener siddende i kæderne, besidder RNA andre vigtige funktioner.

RNA giver nemlig beskeder til vores indre proteinfabrikker – ribosomer – om at producere aminosyrer, som er proteiners byggesten.

Selve terapien går derfor ud på at manipulere med RNA’en, så dens beskeder om at overproducerer TNF-?-proteinet bliver svagere.

Det skal resultere i en normal produktion af proteinet, der er koblet til psoriasis. Næste skridt for forskerne er at omdanne resultaterne til en kur.