Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

psoriasis top
Medicin

Ny terapi viser lovende resultater mod psoriasis

Forskere har fået et nyt våben i kampen mod psoriasis. De er begyndt at kunne tøjle produktionen af et protein, som danner de irriterede og røde plamager hos patienter med psoriasis.

En ny type behandling med RNA-terapi kan måske blive nøglen til at tæmme psoriasis, som over 200 mio. mennesker lider af på verdensplan.

På en forsamling i American Chemical Society (ACS) i Philadelphia fortalte forskere fra det amerikanske firma Exicure, at RNA-terapi i menneskeforsøg har vist gode resultater i kampen mod psoriasis.

Den nye terapi kan nemlig gå ind og skrue ned for overproduktionen af et bestemt protein – tumor necrosis factor-a (TNF-?) – som giver de røde, skællede hudplamager hos patienter med psoriasis.

Flere gode nyheder

Indtil for nyligt har der ikke været en kur mod psoriasis, men tidligere i år kom et nye lægemiddel – ixekizumab – på markedet, som i kliniske forsøg fjernede symptomerne hos 80 % af forsøgspersonerne, så længe de blev behandlet.

Og nu er der så flere gode nyheder for psoriasis-patienter – nu med RNA-terapi.

Hæmmer signalerne

RNA er ligesom DNA lange kæder med forskellige informationer, der ligger inde i vores celler. Hvor DNA har vores gener siddende i kæderne, besidder RNA andre vigtige funktioner.

RNA giver nemlig beskeder til vores indre proteinfabrikker – ribosomer – om at producere aminosyrer, som er proteiners byggesten.

Selve terapien går derfor ud på at manipulere med RNA’en, så dens beskeder om at overproducerer TNF-?-proteinet bliver svagere.

Det skal resultere i en normal produktion af proteinet, der er koblet til psoriasis. Næste skridt for forskerne er at omdanne resultaterne til en kur.

Læs også:

Medicin

Forskere: Snart kan du få børn med dig selv

3 minutter
Sygdomme

Forskere: Derfor er Trumps coronacocktail livsfarlig

3 minutter
Superspreder coronavirus
Sygdomme

Ny undersøgelse: Superspredere står bag 80 procent af smitten

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul