Multivitaminpiller bliver ofte kaldt for spild af penge, da der ifølge flere forskere mangler beviser for, at de reelt har en effekt på vores sundhed.
Men nu viser en ny undersøgelse, at det daglige kosttilskud kan have en overraskende indvirkning på din hukommelse, i takt med at du ældes.
Formålet var et helt andet
I den nye undersøgelse fulgte forskerne næsten 2300 amerikanere i alderen mellem 65 og 100 år over en periode på tre år.
Det oprindelige formål med undersøgelsen var at opklare, om naturstoffet flavonoider, der findes i chokolade, kan forsinke de kognitive ændringer, som kan sætte ind, når vi bliver ældre.
Derfor udførte alle deltagerne en række forskellige prøver, der bl.a. skulle teste deres hukommelse, talforståelse og ordforråd, inden forsøget begyndte.
Herefter blev forsøgspersonerne opdelt tilfældigt i tre forskellige grupper. Den ene gruppe skulle spise et dagligt kosttilskud af flavonoider, den anden skulle spise en kombineret multivitamin og mineral-pille, og den sidste gruppe fik inaktiv placebo-medicin. Hvert år udførte forskerne de samme test på deltagerne.
Forskere: Flere undersøgelser er nødvendige
Da forsøget sluttede efter tre år viste det sig, at den gruppe, der havde spist en multivitamin-pille hver dag, også var 1,8 år yngre målt i såkaldt kognitiv alder.
Det vil sige, at de bl.a. var bedre til at huske tidligere oplevelser og dermed havde en bedre såkaldt episodisk hukommelse. Forskerne så ingen fordele hos den gruppe, der hver dag havde spist kakao-ekstrakt med flavonoider.
Den største effekt så forskerne hos den gruppe af deltagerne, som også havde hjerte-kar-sygdomme, hvilket er en kendt risikofaktor i forhold til demens. Den præcise årsag kender forskerne endnu ikke. De ved heller ikke, præcist hvad det er i multivitamin-pillerne, som tilsyneladende kan have en positiv effekt på vores hukommelse.
Forskerne mener selv, at undersøgelsen er det første bevis for vitaminpillernes effekt på hjernen i et langstrakt randomiseret kontrolleret forsøg. En forsøgstype, der netop anses for at være den gyldne standard i forhold til at vurdere nye behandlinger. Men andre eksperter vil se flere undersøgelser, før de konkluderer noget endeligt.