Shutterstock

Nyt våben skal bekæmpe tuberkulose

Tuberkulose er et stigende problem verden over, især fordi bakterien udvikler resistens overfor antibiotika. Men nu har forskerne opdaget, hvordan de kan angribe den.

Tuberkulose bliver et større og større problem verden over. Forskere anslår, at en fjerdedel af verdens befolkning er smittede, og sygdommen dræber hvert år 1,7 millioner mennesker.

Antibiotika mod tuberkulosebakterien virker samtidig dårligere og dårligere, fordi bakterien udvikler resistens mod den.

Men nu har forskere fra Manchester University i England fundet en ny måde at angribe bakterien på.

Tuberkulose skjuler sig for immunforsvaret

En vigtig årsag til bakteriens succes er dens evne til at manipulere vores immunforsvar, så det ikke bekæmper infektionen.

Bakterien producerer særlige stoffer, som kaldes virulensfaktorer, og som på forskellige måder gør, at immunforsvaret ikke opdager bakterien.

En af virulensfaktorerne er et stof ved navn MptpB, og dette stof har forskerne fundet et middel mod. De designede et molekyle, som blokerer MptpB, og afprøvede det på marsvin, som var inficerede med tuberkulose.

Resultaterne viste, at bakterierne blev mere sårbare over for både antibiotikaens og immunforsvarets angreb på dem.

Ny behandling kan nå mennesker om tre år

Tuberkulosebakterien har normalt en evne til at leve i immunforsvarets hvide celler, såkaldte makrofager, men uden deres forsvar blev de i højere grad dræbt af makrofagerne.

En ny metode øger makro­fagernes (rød) evne til at dræbe tuberkulosebakterierne (grøn).

© SPL

Det nye våben angriber bakterierne anderledes end antibiotika, og derfor er det mindre sandsynligt, at bakterierne kan udvikle resistens mod det. Forskerne mener, at den nye behandling kan afprøves på mennesker inden for tre-fire år.