Shutterstock
Når du indtager medicin i pilleform, må du endelig ikke læne dig 45 grader mod venstre, hvis pillens indhold skal komme dig til undsætning i en fart.

Oprejst eller liggende? Sådan får du mest ud af dine piller

Der er stor forskel på, om læner dig bagover, mod venstre eller højre, når du spiser medicin i pilleform.

10 minutter, 23 minutter, 100 minutter.

En ny undersøgelse fra Johns Hopkins University har forsøgt at finde svar på, om du bør læne dig mod venstre, mod højre eller tilbage for at få gavn af medicin i pilleform så hurtigt og mest effektivt som muligt.

Undersøgelsen er foretaget ved hjælp af en virtuel udgave af den menneskelige mave ved navn StomachSim, der er en simulering af mavens form og struktur.

Kropsposituren gør kæmpe forskel

Det viste sig, at de afprøvede piller i gennemsnit blev opløst på 10 minutter, når overkroppen blev lænet 45 grader mod højre (eller lå på højre side) ved indtag af pillerne.

Ifølge undersøgelsen gør det ingen forskel, om du læner dig 45 grader bagover eller står oprejst - med de positurer blev pillen opløst på 23 minutter i den biomimetiske mave.

Men du må endelig ikke læne dig 45 grader mod venstre (eller ligge på venstre side), hvis en pille skal komme dig til undsætning i en fart - for så kommer du nemlig til i gennemsnit at vente omkring 100 minutter, før pillen er opløst, konkluderer undersøgelsen.

Maven har en j-form

Det kan måske virke overraskende, at din kropspositur kan spille så stor en rolle for, hvor hurtigt og effektivt medicin i pilleform virker, men forklaringen findes i mavesækkens geometri.

Maven er nemlig ikke en rund kugle, du bare kan dumpe pillerne ned i, men former sig i stedet som et sjusket j ned mod højre.

På billedet ses hvordan mavesækken bugter sig mod højre, hvor den møder pyloruskanalen, der videre fører til tolvfingertarmen.

På billedet ses, hvordan mavesækken bugter sig mod højre, hvor den møder pyloruskanalen, der videre fører til tolvfingertarmen.

© Shutterstock

Pillernes indvirkning er mest effektiv, hvis pillen opløses så tæt på pylorus (maveporten) i bunden af mavesækken til højre, som muligt, så indholdet kan bevæge sig ind i tolvfingertarmen.

For mens indholdet i mavesækken effektivt kan nedbryde og processere det, du sluger, kan tarmene viderefordele det til resten af kroppen, når det passerer ind i tolvfingertarmen og videre gennem tarmsystemet.

Nedbrydningen af pillen går hurtigst i bunden af maven, hvor maveporten og tolvfingertarmen mødes, og det er altså også her, man får mest ud af pillen, når den nedbrydes.