diabetes
© Flaticon

Plaster med nåle holder sukkersyge i skak

Et intelligent plaster, der overvåger og regulerer kroppens blodsukker, kan gøre livet meget lettere for sukkersygepatienter i fremtiden.

21. maj 2018 af Antje Gerd Poulsen

Piller hver dag, jævn­lige målinger af blodsukker og indsprøjtninger med insulin. Det er virkeligheden for op mod 257 millioner mennesker, som lider af type 2-diabetes. Men for mange af dem kan livet blive noget nemmere i fremtiden.

I stedet kan de nøjes med at skifte et plaster på overarmen en gang om ugen. Plasteret er forsynet med mikronåle, som måler blodsukkeret. 

Er blodsukkeret for højt, frigiver nålene hormonet exendin-4, som får bugspytkirtlen til at frigive insulin. Insulin sørger for, at sukker i blodet nedbrydes og bliver optaget i kroppens celler som energi. 

Når blodsukkeret igen er faldet, stopper plasteret med at frigive hormoner. Plasteret udnytter dermed, at bugspytkirtlen hos mange sukker­syge kan producere insulin, men ikke producerer nok. 

Surt blod udløser hormoner

Evnen til at regulere frigivelsen af hormoner løbende gør plasteret unikt. Mekanismen er skabt ved at fylde plasterets nåle med depoter af kobberfosfat, som går i forbindelse med blodsukkeret.

Når blodsukkeret stiger, bliver pH-værdien i blodet lavere. I nålene ligger exendin-4 i depoter bundet til calciumfosfat. 

Den lave pH-værdi får calciumfosfat til at slippe exendin-4 fri til blodet. Når blodsukkeret falder til normalt niveau, stiger pH-værdien i blodet igen, og plasteret stopper  frigivelsen af exendin-4. 

Forskere hos National Institute of Biomedical Imaging and Bio­­-engi­neering i USA har afprøvet plasteret på mus, hvis blodsukker blev reguleret i op til en uge.

Plasterets nåle er tynde og lange, så de gennembryder blodårerne. Så længe blodsukkeret er lavt, har det ingen effekt på nålenes depoter. På billedet ovenfor ligger hormonet exendin-4 bundet i lommer af kobberfosfat.

Når blodsukkeret stiger, reagerer det med kobberfosfat, og exendin-4 slippes fri til blodet. Hormonerne sætter kurs mod bugspytkirtlen, hvor de sætter gang i organets produktion af insulin.

Du får nu en enestående mulighed for at drage med til lægernes frontlinje, når vores værste plager skal bekæmpes. Hvis du bestiller et abonnement på Illustreret Videnskab lige nu, kvitterer vi med et supertilbud:

  • En elegant Bluetooth-højttaler fra Sonitum
  • En måneds gratis adgang til alle vores e-magasiner, bl.a. Historie og National Geographic
  • To numre af Illustreret Videnskab

Du får hele pakken for kun 49,50 kroner – du sparer 407 kroner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.