Er blodsukkeret for højt, frigiver nålene hormonet exendin-4, som får bugspytkirtlen til at frigive insulin. Insulin sørger for, at sukker i blodet nedbrydes og bliver optaget i kroppens celler som energi.
Når blodsukkeret igen er faldet, stopper plasteret med at frigive hormoner. Plasteret udnytter dermed, at bugspytkirtlen hos mange sukkersyge kan producere insulin, men ikke producerer nok.
Surt blod udløser hormoner
Evnen til at regulere frigivelsen af hormoner løbende gør plasteret unikt. Mekanismen er skabt ved at fylde plasterets nåle med depoter af kobberfosfat, som går i forbindelse med blodsukkeret.
Når blodsukkeret stiger, bliver pH-værdien i blodet lavere. I nålene ligger exendin-4 i depoter bundet til calciumfosfat.
Den lave pH-værdi får calciumfosfat til at slippe exendin-4 fri til blodet. Når blodsukkeret falder til normalt niveau, stiger pH-værdien i blodet igen, og plasteret stopper frigivelsen af exendin-4.
Forskere hos National Institute of Biomedical Imaging and Bio-engineering i USA har afprøvet plasteret på mus, hvis blodsukker blev reguleret i op til en uge.
Plasterets nåle er tynde og lange, så de gennembryder blodårerne. Så længe blodsukkeret er lavt, har det ingen effekt på nålenes depoter. På billedet ovenfor ligger hormonet exendin-4 bundet i lommer af kobberfosfat.
Når blodsukkeret stiger, reagerer det med kobberfosfat, og exendin-4 slippes fri til blodet. Hormonerne sætter kurs mod bugspytkirtlen, hvor de sætter gang i organets produktion af insulin.