Shutterstock
Fyldt blære

Kan blæren sprænge, hvis du holder dig for længe?

Ifølge myten døde astronomen Tycho Brahe, fordi han holdt sig for længe, og blæren sprang. Men er en sprængt blære overhovedet muligt?

Sprængt blære

En sund og rask blære kan ikke sprænge, bare fordi personen holder sig alt for længe. Men det kan være skadeligt at forhindre blæren i at lette trykket, hvis det sker for ofte.

Dels gør overbelastningen til sidst blæren slap, så den ikke længere kan tømmes helt, dels stiger risikoen for smertefulde blære- eller urinvejsinfektioner – et problem, der især er kendt hos langturschauffører.

Se videoen og bliv klogere på din blære

Blæren er et fleksibelt hulorgan

Tissetrang opstår, når nerveceller på indersiden af blæren sender besked til hjernen om, at den er ved at være fuld.

For fortsat at holde sig kræver det en bevidst beslutning om at spænde den lukkemuskel, der sidder mellem blæren og urinlederen.

Blæren - kan blæren sprænge?

Blæren udvider sig når den er fyldt med urin. En voksen blære kan indeholde op til en halv liter tis ad gangen. Behovet for at urinere forekommer allerede, når blæren er fyldt cirka halvvejs op. Små nerveceller på indersiden af urinblæren sender impulser til hjernen, som så får musklerne i urinrøret til at åbne sig.

© Shutterstock

Hvis personen forsøger at klemme sammen på trods af smerterne i blæren, vil nervesystemet til sidst overhøre ordren, og så tisser vedkommende i bukserne.

Blæren beskytter sig selv mod at sprænge

Nerveceller registrerer fuld blære
© Ken Ikeda Madsen

Nerveceller registrerer fuld blære

Nerveceller på indersiden af blæren (rød cirkel) registrerer, når den er ved at være fuld. Via rygmarven sendes besked til hjernen, der oplever tissetrangen.

Hjernen for besked om tissetrang
© Ken Ikeda Madsen

Hjernen for besked om tissetrang

Hjernen beslutter, om der er mulighed for at tisse nu. Er der ikke det, sender den besked til lukkemusklerne om at holde på vandet.

Lukkemuskler adlyder hjernen - til et vist punkt
© Ken Ikeda Madsen

Lukkemuskler adlyder hjernen - til et vist punkt

Lukkemusklerne parerer ordre og kniber sammen i lang tid. Til sidst giver de dog efter og lader vandet, inden blæren tager skade.

Alkohol kan ende i sprængt blære

Blæren kan godt sprænge hos meget berusede personer, da alkoholen har sat alle normale kropslige funktioner ud af spil – herunder fornemmelsen af tissetrang. Det sker dog ekstremt sjældent.

Ud over dybt berusede personer risikerer mennesker med en kunstig blære lavet af fx tarmvæv at sprænge blæren. Her er receptorerne, der registrerer, hvor meget væske der er i blæren, sat ud af kraft.

Derfor er det afgørende, at patienterne selv holder nøje øje med, hvor meget de drikker, så de ved, hvornår det er tid.

Endelig kan blæren sprænge, hvis man er ude for en ulykke og får et kraftigt stød på en fyldt blære.

En sprængt blære kan behandles

Hvis en blære sprænger, løber urinen ud i bughulen. Det er smertefuldt, men typisk ufarligt, fordi lægerne i dag efterfølgende kan pumpe væsken ud og lappe skaden.

Hvis urinen ikke bliver pumpet ud, kan det give alvorlige infektioner.

Tycho Brahe - sprængt blære

Den danske astronom Tycho Brahe døde pludseligt i 1601. Forskere undersøgte i 2010 hans skelet og fandt, at årsagen formentlig var en blæreinfektion.

© Ken Ikeda madsen & Shutterstock