Shutterstock

Stamceller helbreder sukkersyge

Antallet af personer med sukkersyge forventes at eksplodere hen over de næste år. Men nøglen til en kur kan ligge i patientens egne celler. Det viser nye forsøg, hvor forskere lykkedes med at helbrede mus med livstruende højt blodsukker.

Op mod 400 mio. mennesker lider af sukkersyge, og eksperter frygter, at tallet stiger til 600 mio. i 2035. I dag behandles patienterne fortrinsvis med insulin, men der findes ikke en egentlig kur.

Nu tyder resultater fra University of Washington i USA på, at løsningen skal findes i terapi med stamceller.

Sukkersyge smadrer kroppens insulinfabrik

Ved sukkersyge mister kroppen sin evne til at regulere indholdet af sukker i blodet og omsætte det til energi.

De to opgaver løses normalt af såkaldte betaceller, som sidder i bugspytkirtlen. Betacellerne måler løbende blodsukkeret, og når det bliver for højt, frigiver de hormonet insulin, som hjælper muskelceller med at optage sukkeret.

Hos sukkersygepatienter er funktionen af betacellerne nedsat, enten fordi betacellerne dør, eller fordi muskelcellerne bliver mindre modtagelige over for insulin.

Samling af dyrkede betaceller. Forskere har kureret mus for sukkersyge ved at forvandle deres stamceller til betaceller.

© Millman Laboratory

Den optimale kur vil være at øge antallet af patienternes egne betaceller, og det er, præcis hvad de amerikanske forskere har opnået i forsøg med mus.

Forskerne brugte en teknik, som går ud på at styre udviklingen af stamceller ved hjælp af såkaldte vækstfaktorer, så de forvandles til betaceller.

Fra livsfare til helbredt

Før kuren lå musenes blodsukker over 500 milligram pr. deciliter blod, hvilket er livstruende højt. To uger efter var det sænket til det normale, og her holdt det sig de næste 90 dage.

Forskerne betegner dermed musene som helbredt.

Næste skridt bliver at afprøve teknikken på større dyr, før forsøg med mennesker kan gennemføres.