Stamceller kurerer slidgigt

Knæet hæver, og fingrene stivner. Gigt rammer på verdensplan hver anden person. Men med hjælp fra stamceller er det nu lykkedes forskere at genskabe både smuldrende brusk og hærgede knogler.

1 ud af 20 voksne har lige nu symptomer på slidgigt.

© Shutterstock

Betændelsen raser, brusken er ædt op og en knasende følelse hersker i knæet. Sådan er den smertefulde virkelighed for de flere hundrede millioner mennesker, der på verdensplan er ramt af slidgigt.

Men nu har australske forskere fra Melbourne Stem Cell Centre bremset sygdommens hærgende færd ved hjælp af stamceller.

Kuren gemmer sig i kropsfedt

I det australske forsøg deltog 30 patienter med slidgigt i knæene. Deltagerne blev delt i to grupper, hvor den ene blev behandlet med stamceller, mens den anden fik en placebobehandling.

Slidgigt ødelægger brusk og knogler i leddet (til højre). Til venstre ses et normalt fungerende knæ.

© Henning Dalhoff

Stamceller er en type af celler, der potentielt kan udvikle sig til alle kroppens celler. I forsøget udtog forskerne cellerne fra patienternes eget fedt. Fedtstamceller fra patienten selv er ikke alene nemme at få fat i, men mindsker også risikoen for, at kroppen frastøder stamcellerne.

Deltagere blev tjekket efter et år

Forskerne isolerede stamcellerne fra fedtet og satte dem ind i en særlig skabelon, hvor de kunne dele sig, inden de blev sprøjtet ind i knæet. Her udviklede stamcellerne sig til bruskceller.

Behandlingen reparerede det ødelagte væv og dæmpede betændelsen, så den nye brusk ikke blev ødelagt med det samme.

Siden har forskerne gentaget forsøget på 40 patienter for at undersøge langtidsvirkningen.

Efter et år blev patienternes knæ MRI-skannet og det viste sig, at sygdommens ødelæggelser ikke var vendt tilbage, og at brusken – som hos nogle var helt væk – var begyndt at vokse frem igen.