Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 forklaringer: Derfor dør flest mænd af coronavirus

Dødstallene tegner konturerne til en uforklarlig tendens: Den nye coronavirus tager livet af markant flere mænd end kvinder. Forklaringen skal måske findes i hormoner, sundhed eller dybt i kroppens celler.

Shutterstock

Siden pandemiens begyndelse, har et mønster tegnet sig i statistikken: Betragteligt flere mænd end kvinder bliver alvorligt syge og dør af COVID-19.

Der er nationale forskelle, men globalt set har dobbelt så mange mænd været indlagt på intensiv. For hver ti kvinder, der dør af COVID-19, dør 13 mænd.

Kort viser kønsforskelle i død af COVID-19.

Fra de lande, hvor coronastatistikkerne bliver opgjort i køn, viser tallene, at mænd hyppigere dør af COVID-19. Farverne repræsenterer en talværdi, som viser, hvor mange flere mænd end kvinder, der dør af sygdommen i de respektive lande. Er tallet 2, dør der to gange så mange.

© https://globalhealth5050.org/the-sex-gender-and-covid-19-project/

Datasættene taler sit eget klare sprog, men videnskaben kan endnu ikke forklare præcist, hvorfor det forholder sig sådan. Men flere teorier tegner sig:

1. Hormonbalance – Kønshormoner tipper corona-odds

Forskere har undersøgt sygdommens effekt på østrogen og testosteron i kroppen.

Kønshormonerne indgår i immunforsvaret ved at øge produktionen og aktiveringen af immunceller hos både mænd og kvinder – men på forskellige måder.

Testosteron hjælper luftvejene med at bekæmpe infektioner hos mænd, og et lavt testosteronniveau kan højne risikoen for lungebetændelse pga. fx SARS-CoV-2.

En undersøgelse har tilmed vist, at testosteronniveauet hos ca. halvdelen af mændene daler i takt med infektionens omfang. Resultatet antyder, at COVID-19 reducerer testosteronproduktionen til et niveau, der ikke kan opretholde et velfungerende immunforsvar.

Omvendt tyder østrogen på at spille en beskyttende rolle i kvinders immunforsvar.

Et forskningsprojekt har vist, at det kvindelige kønshormon sænker antallet af de såkaldte ACE2-receptorer i hjertet. Receptorerne er den dør, coronaviruspartikler trænger ind i kroppens celler igennem.

Dermed er kvinders hjerter muligvis bedre beskyttet mod COVID-19-følgesygdomme, som hjertekarsygdomme.

2. Biologi – To X-kromosomer er kvindernes hemmelige våben

© Shutterstock

Kvinderne kan i kampen mod coronavirus have et trumfkort indbygget i hver en celle. I cellekernen rummer en celle kromosomer, der indeholder over tusind gener, som styrer et hav af kroppens funktioner.

Forskning har vist, at X-kromosomer, som kvinder har to af og mænd kun ét, rummer mindst 60 gener, der har med kroppens immunrespons at gøre. Fx kodes et protein, der opfanger coronavirussens tilstedeværelse, på X-kromosomet – og kvinders immunceller kan dermed være dobbelt så godt rustet til at gå ind i kampen mod smitten.

Kvinder har beviseligt et bedre immunforsvar end mænd, hvilket under tidligere epidemier – fx da SARS hærgede i 2003 – kan have højnet kvindernes overlevelseschancer.

3. Helbred – Mænd er oftere syge i forvejen

© Shutterstock

Folk med forudgående sygdom bliver ifølge en undersøgelse mere end dobbelt så hyppigt ramt af alvorlige symptomer, og i USA er 38 procent af tilfældene i forvejen syge.

Mænd er generelt overrepræsenteret i en lang række sygdomsstatistikker, fx for hjertesygdomme, brok, gigt og betændelse i bugspytkirtlen. Det kan være en medvirkende faktor i de uligevægtige corona-statistikker.

Opgørelser viser fx at kvinder sjældnere bliver diagnosticeret med diabetes og forhøjet blodtryk end mænd, men det er ikke nok til at forklare forskellen.

Vacciner rammer også skævt

Selvom forskningen endnu ikke giver entydige forklaringer på forskellene i statistikkerne, er viden om kønnenes generelle sundhed og immunrespons central for udviklingen af vacciner, som kvinder ifølge undersøgelser også får større gavn af.

Med forskellene i baghovedet, kan forskerne udvikle de mest målrettede vacciner – til både kvinder og mænd.

Læs også:

Coronavaccine fra Pfizer
Sygdomme

Status på coronavacciner - her er de godkendte og dem på vej

19 minutter
Sygdomme

Sådan undgår du coronavirus i dit hjem

7 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

43 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul