Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 forklaringer: Derfor dør flest mænd af coronavirus

Dødstallene tegner konturerne til en uforklarlig tendens: Den nye coronavirus tager livet af markant flere mænd end kvinder. Forklaringen skal måske findes i dårlige vaner, sundhed eller dybt i kroppens celler.

Shutterstock

Over 175.000 har mistet livet til coronavirus, og længe har myndighederne været bevidst om de særligt udsatte grupper som ældre og syge. Men en anden gruppe lader til at være overrepræsenteret i statistikkerne.

De foreløbige tal viser, at markant flere mænd end kvinder bliver alvorligt syge og dør af smitten med coronavirus. I samtlige 26 lande, som forskningsprojektet Global Health har tal fra, er flere mænd end kvinder døde af coronavirus.

Overvægten af mænd er tilmed markant i mange landes statistikker over dødsfald:

  • Finland – 72 procent mænd
  • Danmark – 61 procent mænd
  • Holland – 61 procent mænd
  • Sverige – 58 procent mænd
  • Norge – 52 procent mænd

I det hårdt ramte Italien er 67 procent af dødsofrene mænd.

Datasættene taler sit eget klare sprog, men videnskaben kan endnu ikke forklare præcist, hvorfor det forholder sig sådan. Tidligere undersøgelser giver dog et par generelle fingerpeg om, hvorfor mænd er hårdere ramt, og kvinder bedre stillede, når viruspandemierne rammer.

1. Adfærd – Usunde vaner kan gøre mænd mere udsatte

© Shutterstock

I langt de fleste lande er smitten nogenlunde ligeligt fordelt 50/50 mellem kønnene. En nærliggende årsag til den højere dødelighed blandt COVID-19-ramte mænd kan være uhensigtsmæssig adfærd, der medfører sværere kår for at bekæmpe sygdommen.

Nogle undersøgelser peger fx på rygning som en faktor, der gør mænd mere udsatte. Det er der ifølge World Health Organisation to grunde til. Den ene årsag er, at rygning øger risikoen for lungesygdomme, hvilket placerer rygere i risikozonen. Den anden årsag er, at rygere hyppigt berører deres ansigt eller fx deler vandpiber med andre og dermed fraviger retningslinjerne.

Men i fx Danmark, er der ca. lige så mange kvindelige rygere, som der er mænd. Hvis rygning er en del af forklaringen på mændenes højere dødsrate, er det ikke hele forklaringen.

Andre faktorer som mænds sløsede tilgang til håndvask og vrangvillighed til at gå til lægen kan også spille ind, men den direkte sammenhæng til den nuværende corona-situation er kun teoretisk.

2. Biologi – To X-kromosomer er kvindernes hemmelige våben

© Shutterstock

Kvinderne kan i kampen mod coronavirus have et trumfkort indbygget i hver en celle. I cellekernen rummer en celle kromosomer, der indeholder over tusind gener, som styrer et hav af kroppens funktioner.

Forskning har vist, at X-kromosomer, som kvinder har to af og mænd kun et, rummer mindst 60 gener, der har med kroppens immunrespons at gøre. Fx kodes et protein, der opfanger coronavirussens tilstedeværelse, på X-kromosomet – og kvinders immunceller kan dermed være dobbelt så godt rustet til at gå ind i kampen mod smitten.

Kvinder har beviseligt et bedre immunforsvar end mænd, hvilket under tidligere epidemier – fx da SARS hærgede i 2003 – kan have højnet kvindernes overlevelseschancer.

3. Helbred – Mænd er oftere syge i forvejen

© Shutterstock

Folk med forudgående sygdom bliver ifølge en undersøgelse mere end dobbelt så hyppigt ramt af alvorlige symptomer, og i USA er 38 procent af tilfældene i forvejen syge.

Mænd er generelt overrepræsenteret i en lang række sygdomsstatistikker, fx for hjertesygdomme, brok, gigt og betændelse i bugspytkirtlen. Det kan være en medvirkende faktor i de uligevægtige corona-statistikker.

Opgørelser viser fx at kvinder sjældnere bliver diagnosticeret med diabetes og forhøjet blodtryk end mænd, men det er ikke nok til at forklare forskellen.

Vacciner rammer også skævt

Selvom forskningen endnu ikke giver entydige forklaringer på forskellene i statistikkerne, er viden om kønnenes generelle sundhed og immunrespons central for udviklingen af vacciner, som kvinder ifølge undersøgelser også får større gavn af.

Med forskellene i baghovedet, kan forskerne udvikle de mest målrettede vacciner – til både kvinder og mænd.

Læs også:

Superspreder coronavirus
Sygdomme

Forskere: En stoppet næse kan gøre dig til superspreder

7 minutter
Kvinde bliver stukket med vaccine i armen
Sygdomme

Nej tak til coronavaccine? Her er læsernes holdning

6 minutter
coronavirus
Sygdomme

Billig coronavaccine beskytter op mod 90% af de testede

123 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul