Forsker: Hastigheden er bekymrende
I den nye undersøgelse, der er den største analyse af bakteriens arvemasse til dato, studerede forskerne hele 3489 forskellige stammer indsamlet i årene fra 2014 til 2019.
Bagefter sammenlignede de bakterierne med 4169 andre S. Typhi-prøver indsamlet fra 70 forskellige lande i årene mellem 1905 og 2018.
Og konklusionen puster nyt liv i en bekymring, der er vokset blandt fagfolk de seneste årtier. Det forklarer Dr Jason Andrews fra Stanford University, der er leder af undersøgelsen:
"Hastigheden, de her resistente stammer af S. Typhi har spredt sig med de seneste år, giver reel grund til bekymring og understreger behovet for omgående at udvide de forebyggende tiltag - især i lande med særlig risiko," lyder det i en pressemeddelelse.
Modstandsdygtigheden vokser
Sydasien står i øjeblikket for 70 procent af tilfældene af tyfus i verden, men sygdommen har også vundet betydeligt indpas i Afrika syd for Sahara, Sydøstasien og Oceanien.
Antibiotika er i øjeblikket den eneste mulighed for at behandle infektionerne. Men over de seneste årtier er bakteriens kampdygtighed overfor midlerne vokset.
Og ikke kun overfor de ældre typer af antibiotika som ampicillin, kloramfenikol og trimetoprim. Men også overfor nyere typer antibiotika, som fluroquinoloner og tredje generations cephalosporiner.
Forskerne peger selv på, at der er visse begrænsninger ved deres undersøgelse. For eksempel mangler de at kigge på bakteriestammer fra flere områder af verden - særligt i Afrika syd for Sahara og Oceanien. Derfor kan omfanget af resistens, opgjort i undersøgelsen, meget vel være undervurderet ifølge forskerne.
De understreger, at der er brug for at kigge på flere bakteriestammer fra netop de områder for at forstå omfanget fuldt ud.
Herhjemme er Tyfus ifølge Statens Serum Institut en yderst sjælden sygdom med kun få tilfælde om året.