Illustration af salmonella-bakterier

Ældgammel dræber er ved at udvikle resistens

Den hidtil største undersøgelse af bakterien bag tyfus, afslører, at sygdommens modstandskraft mod flere typer antibiotika er vokset de seneste år.

Den hidtil største undersøgelse af bakterien bag tyfus, afslører, at sygdommens modstandskraft mod flere typer antibiotika er vokset de seneste år.

Shutterstock

Det er en af de ældste sygdomme, vi kender til, og den kan dateres helt tilbage til det antikke Grækenland.

Men selvom tyfus for mange måske klinger af krøllede historiebøger og skyttegravskrige, er den stadig en kæmpe sundhedstrussel flere steder i verden.

Ifølge WHO bliver omkring 11 millioner mennesker hvert år smittet med tyfus, mens langt over 100.000 dør af sygdommen.

Og nu afslører en ny stor undersøgelse, at bakterien Salmonella enterica serovar Typhi, der forårsager tyfus, er ved at udvikle resistens over for antibiotika og med stor hast erstatter de ikke-resistente bakteriestammer.

Forstå resistente bakterier: Derfor er de et problem

Siden sin opfindelse menes penicillin at have reddet mindst 200 millioner liv. Men hvorfor bliver bakterierne mindre modtagelige over for lægemidlet? Og hvor omfattende er problemet? Læs mere her.

Forsker: Hastigheden er bekymrende

I den nye undersøgelse, der er den største analyse af bakteriens arvemasse til dato, studerede forskerne hele 3489 forskellige stammer indsamlet i årene fra 2014 til 2019.

Bagefter sammenlignede de bakterierne med 4169 andre S. Typhi-prøver indsamlet fra 70 forskellige lande i årene mellem 1905 og 2018.

Og konklusionen puster nyt liv i en bekymring, der er vokset blandt fagfolk de seneste årtier. Det forklarer Dr Jason Andrews fra Stanford University, der er leder af undersøgelsen:

"Hastigheden, de her resistente stammer af S. Typhi har spredt sig med de seneste år, giver reel grund til bekymring og understreger behovet for omgående at udvide de forebyggende tiltag - især i lande med særlig risiko," lyder det i en pressemeddelelse.

Sådan spreder tyfus sig

  • Tyfus er en livstruende infektion, som skyldes bakterien Salmonella enterica serovar Typhi.

  • Den spreder sig som regel gennem forurenet mad eller vand.

  • Symptomerne er: langvarig feber, træthed, kvalme, hovedpine, mavesmerter og diarré eller forstoppelse. Nogle smittede kan få udslæt.

  • Selv når symptomerne er væk, kan den smittede stadig have bakterien i kroppen, hvilket betyder, at de kan sprede det til andre gennem deres afføring.

  • Mellem 11 og 21 millioner mennesker bliver hvert år syge af tyfus og mellem 128.000 og 161.000 mennesker dør af sygdommen.

  • Personer i områder hvor der ikke er adgang til sikkert drikkevand og gode hygiejniske forhold er i særlig høj risiko. Det samme er sårbare grupper, som fx børn.

Kilde: WHO

Modstandsdygtigheden vokser

Sydasien står i øjeblikket for 70 procent af tilfældene af tyfus i verden, men sygdommen har også vundet betydeligt indpas i Afrika syd for Sahara, Sydøstasien og Oceanien.

Antibiotika er i øjeblikket den eneste mulighed for at behandle infektionerne. Men over de seneste årtier er bakteriens kampdygtighed overfor midlerne vokset.

Og ikke kun overfor de ældre typer af antibiotika som ampicillin, kloramfenikol og trimetoprim. Men også overfor nyere typer antibiotika, som fluroquinoloner og tredje generations cephalosporiner.

Forskerne peger selv på, at der er visse begrænsninger ved deres undersøgelse. For eksempel mangler de at kigge på bakteriestammer fra flere områder af verden - særligt i Afrika syd for Sahara og Oceanien. Derfor kan omfanget af resistens, opgjort i undersøgelsen, meget vel være undervurderet ifølge forskerne.

De understreger, at der er brug for at kigge på flere bakteriestammer fra netop de områder for at forstå omfanget fuldt ud.

Herhjemme er Tyfus ifølge Statens Serum Institut en yderst sjælden sygdom med kun få tilfælde om året.