Forskere kan nu kurere HIV

HIV og AIDS kan være fortid inden for en overskuelig årrække. Et tysk forskerhold har fjernet den frygtede virus fra smittede mus.

HIV-virus

Store mængder daglig medicin, masser af bivirkninger og stigmatisering fra det omgivende samfund. Det har længe været dagligdagen for en stor del af verdens 37 millioner HIV-smittede.

Men kvalerne kan inden for meget få år være en saga blot. Et tysk forskerhold har skabt et sensationelt gennembrud.

Holdet har fremavlet et enzym, som kan vise sig at være en kur mod det ellers uhelbredelige HIV-virus.

Kur klipper HIV ud

Enzymet fungerer som en saks, og som kan klippe HIV-virus ud af den smittede patients DNA.

Forsøgene med enzymet og de deraf følgende konklusioner er publiceret i Nature Biotechnology, og bliver anset som et kæmpe gennembrud inden for både HIV- og DNA-forskning.

“Gensaksen” har fået navnet Brec1, og er indtil videre blevet testet på mus med stor succes.

Efter behandling med enzymet viste de syge mus ingen tegn på at være smittede længere.

Forskerne bag mener, at behandlingen også kan foretages succesfuldt på mennesker – og at behandlingen bliver helt uden bivirkninger.

HIV-kur skabt ved evolution

Enzymet er skabt ved såkaldt målrettet evolution – en teknik som efterligner proteiners naturlige evolutionsproces, men hvor forskerne kan styre, hvilken retning evolutionen skal gå.

Det tyske forskerhold satser på at indlede forsøg på mennesker snarest muligt, og regner med, at de første undersøgelser kommer til at foregå i Tyskland.

Brec1 er ikke den eneste “gensaks” forskerne udvikler. Læs her om, hvordan CRISPR blandt andet bliver brugt til at bekæmpe dødelige blodsygdomme hos fostre: