Gennembrud: Ny behandling kan kurere HIV
Ved at tackle sygdommen i tre trin er det sandsynligvis lykkedes et britisk forskerhold at finde en kur mod HIV. En 44-årig mand har modtaget behandlingen, og den frygtede virus kan ikke længere spores i hans krop.

36,7 millioner mennesker på verdensplan er smittet med HIV, men nu tegner der sig et lyst håb for de mange, der er ramt af virussen.
En 44-årig britisk mand er netop – som den første nogensinde – blevet kureret. Han er den første i en forsøgsgruppe på 50 personer, som har modtaget den nye type behandling.
Kick and kill
HIV angriber en bestemt type T-celler – CD4-celler – som er en vigtig del af immunforsvaret. CD4-cellerne lokaliserer sygdomme og fortæller CD8-cellerne – de dræbende T-celler – hvor sygdommene befinder sig.
Men fordi CD4-cellerne er angrebet, kan dræbercellerne ikke finde virussen. En del af de ramte celler vil også gå i dvaletilstand og dermed bliver virussen endnu sværere at ramme effektivt.
Den nye kur tager højde for den svært lokaliserbare sygdom ved at tackle den i tre trin – en ”kick and kill”-strategi kalder forskerne fra Britain's National Institute for Health Research metoden.
Sovende celler vækkes
I første trin bliver patienten behandlet med retrovirus, som sørger for, at de smittede celler ikke deler sig og spreder sygdommen.
I andet trin får patienten indsprøjtet en virus, som styrker immunforsvaret, og gør det i stand til at dræbe HIV mere effektivt.
Til slut får patienten vorinostat – et lægemiddel, som vækker de smittede celler, der er i dvale, og lader det styrkede immunforsvar finde og dræbe sygdommen.
På trods af de først succesfulde tegn er forskerne varsomme med at kalde behandlingen en kur, fordi de endnu ikke kender prognosen på længere sigt.