Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiv status
Medicin - Aids

Hiv har hærget i 100 år

En relativt mild abe-virus kaldet "siv" muterede og udviklede sig til "hiv" omkring år 1910. Læs hele hiv's historie her.

Flere end 35 millioner mennesker lever i dag med hiv-virusset i kroppen. Selv om sygdommen først kom i offentlighedens søgelys i 1980'erne, udviklede hiv sig et sted i Afrika for over 100 år siden.

? 1910: Fra siv til hiv

Et virus fra aber kaldet "simian immunodeficiency virus", siv, muterer og udvikler sig til hiv et sted i Afrika.

? 1959: Det første tilfælde

Det tidligst dokumenterede tilfælde af hiv rammer en mand i Congo, Afrika. Ingen ved på det tidpunkt, hvad manden fejler, og først i 1998 er forskere i stand til at sætte hiv-prædikatet på lidelsen via en gammel blodprøve.

? 1981: Infektioner blandt bøsser

Amerikanske forskere rapporterer om fem ellers sunde og raske homoseksuelle mænd i Los Angeles-området, der pludseligt udvikler en sjælden lungeinfektion. Det tyder på, at deres immunforsvar er sat ud af spillet. Ved årets udgang er mere end 270 smittet, hvoraf over 100 er døde.

? 1982: Aids ser dagens lys

Tilfældene bliver ved med at strømme ind. I september bruges udtrykket "acquired immune deficiency syndrome", eller aids, for første gang til at beskrive sygdommen.

? 1983: Aids kobles med sex

Kvinder med mandlige seksualpartnere, som er smittet med aids, bliver ofte syge. To uafhængige forskergrupper skriver i tidsskriftet Science, at aids skyldes en såkaldt retrovirus. En rapport slår også for første gang fast, at aids kan overføres seksuelt eller via blod.

? 1986: Hiv får sit navn

Virussen tildeles navnet "human immunodeficiency virus" – på dansk "human immundefekt virus" eller hiv.

? 1991: Hiv blandt de kendte

Den røde sløjfe introduceres og bliver hurtigt det internationale symbol på aids. Basketballspilleren Erwin ’Magic’ Johnson afslører, at han har hiv. Queen-forsangeren Freddie Mercury dør af aids-relaterede årsager.

? 1994: USA hårdt ramt af hiv

Aids bliver den hyppigste dødsårsag for amerikanere mellem 25 og 44 år.

? 1995: Hiv-medicin på markedet

Den første medicin mod hiv godkendes. Det er startskuddet på udvikling af en række såkaldte antiretrovirale typer medicin mod hiv-virusset. Samme år runder antallet af aids-syge I USA en halv million.

? 1999: Millioner lever med hiv

Ifølge WHO er aids den fjerdestørste dræber på verdensplan og den største I Afrika. 33 millioner mennesker på verdensplan lever med hiv, og virusset har samlet set kostet 14 million mennesker livet.

? 2009: Færre nye hiv-smittede

Gode nyheder – 17 procent færre nye hiv-smittede er blevet registreret over det sidste årti på verdensplan. Antallet af nye smittede i det østlige Asien er dog steget med 25 procent.

? 2012: Afrika mangler medicin

6,2 millioner mennesker i Afrika syd for Sahara modtager antiretroviral medicin mod hiv – det svarer til omkring 56 procent af dem, der skønnes at have behov for behandling.

Anslået antal mennesker med hiv og aids i 2008. Klik på billedet for stort.

Hvordan smitter hiv?

Hiv er en seksuelt overført virus, som i dag kan behandles med såkaldt antiretroviral medicin. Virus vil dog altid ligge i dvale i kroppen og bryde frem, hvis patienten bliver immun eller holder op med at tage hiv-medicin.

Hiv-vaccine er på tegnebrættet

Flere forskerhold arbejder intenst på at afsløre hiv-virussets svagheder og derved finde en vaccine mod hiv.

En af løsningerne er at sende levende svækket virus ind i kroppen, en anden er at forhindre hiv i at inficere immuncellerne. Det kan gøres ved at klistre såkaldte antistoffer på virussets overflade, så virus ikke længere kan binde sig til immuncellerne.

Læs mere om den spændende forskning i vacciner mod hiv her:

Læs også:

SHUTTERSTOCK
Aids

Spørg os: Hvornår bliver hiv til aids?

3 minutter
Egypten

Mumie-dna afslører: Egypterne kom ikke fra Afrika

2 minutter
Antistoffer
Aids

Nyt super-antistof kan bekæmpe HIV

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul